Жертвите на урагана Айда в Луизиана станаха 12

  • 05 септември 2021 07:28

  • 471
  • 2
Жертвите на урагана Айда в Луизиана станаха 12
© Gettyimages

Броят на жертвите на урагана Айда в Луизиана достигна 12. Въпреки това той остава далеч по-малък с този на десетките загинали в североизточните щати, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Потвърдените жертви на стихията станаха 12, съобщи на пресконференция губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс. Той предупреди, че броят им може да нарасне, тъй като много хора разчитат за електричество на генератори, но по думите на губернатора точно генератори са станали причина за смъртта на четирима от 12-те загинали заради отделяне на въглероден оксид. Към момента над 718 500 клиенти на енергийните доставчици в Луизиана все още са без ток при първоначален брой от 1,1 милиона души, заяви Едуардс. 

Ураганът Айда сее хаос и смърт в САЩ

Междувременно бреговата охрана на САЩ съобщи, че са задействани екипи за почистване на голям нефтен разлив в Мексиканския залив, образувал се след преминаването на урагана Айда, предаде АП. Източникът на петното, което все още се носи по водата, изглежда са намира под водната повърхност. Мястото, където се е образувало то, се намира в зона на крайбрежни нефтени сондажи на 3 км южно от Порт Фуршон, Луизиана. Засега петното не е засегнало крайбрежието на щата.

Според говорител на бреговата охрана се предполага, че петното представлява суров петрол, изтекъл от подводен тръбопровод на компанията "Талос Енерджи". Представител на хюстънската компания заяви, че тя е наела "Клийн Гълф Асошиейтс" да почисти петното, макар и компанията да смята, че не е виновна за нефта във водата. "Клийн Гълф Асошиейтс" е организация с нестопанска цел, работеща с нефтодобивната индустрия. Към момента тя е оградила петното така, че петролът да не се разпространява на по-голяма площ, и поетапно премахва разлива, но дотук е отстранено съвсем малко количество от него.

Филип Епитропов
471 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тиквата:

2021.09.05 | 08:15

2
"Гешев, а кажи на тая пу.тка Ива Митева че я заплашват с убийство, да не ми маха охраната".
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.05 | 07:56

1
на полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, койтго съчинява новините по свое желание.

Добави коментар

Водещи новини