Харис изрази безпокойство за спазването на човешките права във Виетнам

  • 26 август 2021 13:42

  • 367
  • 2
Харис изрази безпокойство за спазването на човешките права във Виетнам
©

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис изрази безпокойство за спазването на човешките права във Виетнам. Това стана на кръгла маса в Ханой с участието на лидери на гражданското общество днес - един ден след като беше хвърлен по обвинение в подривна дейност още един критик на правителството, предаде ДПА.

По време на обсъжданията Харис разговаря с активисти на виетнамски правозащитни организации, чието основно поле на дейност е свързано с правата на хората с увреждания, на транссексуалните и опазването на околната среда.

"Транссексуалните хора заслужават равен достъп до услугите на здравеопазването. Това е проблем, пред който ние в Съединените щати все още сме изправени, и е проблем и тук във Виетнам", заяви Харис.

Вицепрезидентката на САЩ каза, че "жените трябва да живеят без насилие по полов признак". "Хората с увреждания се нуждаят от напълно достъпна среда", добави тя.

Виетнам отдавна е критикуван за ситуацията с правата на човека, най-вече за заглушаване на критиките срещу управляващата комунистическа партия. По време на дискусията с участието на Харис обаче направи впечатление, че въпросът за свободата на политическото слово не беше споменат.

Каква е целта на обиколката на Камала Харис в Азия?

Вчера съд в провинция Фуйен, Южен Виетнам, осъди мъж на десет години затвор "за участие в действия за сваляне на народната власт".

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви в доклад през декември миналата година, че продължава да документира случаи на произволни арести и преследване на правозащитници. В документа беше констатиран рекорден брой "затворници на съвестта", 40 процента от които са зад решетките заради дейността си в социалните мрежи.

Камала Харис пристигна във Виетнам във вторник вечерта и си тръгва днес. Това е първото посещение на вицепрезидент на САЩ в тази страна от 1975 г.

Калина Христова
367 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2021.08.26 | 14:26

2
Ами нападнете ги пак да ядете хуя пак
Камалата е във Виетнам,

2021.08.26 | 14:01

1
за да е далече от журналисти, които могат да я питат защо така се осраха в Афганистан. Ще се прибере чак като поутихнат страстите, сигурно след 15-ти септември :)))

Добави коментар

Водещи новини