Изненадващ спад на продажбите на дребно в САЩ през юли

  • 17 август 2021 16:24

  • 444
  • 1
Изненадващ спад на продажбите на дребно в САЩ през юли
© Getty images

Продажбите на дребно в САЩ отбеляза през юли изненадващ спад, тъй като недостигът на електронни чипове се отрази негативно върху покупките на моторни превозни средства и на други стоки, като в същото време беше отчетен спад и при онлайн продажбите на стоки, предаде БНР.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през юли се свиха с 1,1% спрямо юни, когато се повишиха с 0,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,6%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за макар и слабо тяхно нарастване с 0,2 на сто.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се понижиха през миналия месец с 0,4% след растеж с 1,6% през юни, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те се свиха с 0,7% след увеличение с 1,4 на сто месец по-рано.

Петролът поевтинява с близо 2% след слаби китайски икономически данни

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се понижиха през юли с 1,0%, заличавайки значителна част от тяхното повишение с 1,4% през юни. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като по-слабите данни за юли предполагат забавяне на икономическото възстановяване от Covid кризата в началото на третото тримесечие.

Икономиката на САЩ нарасна през второто тримесечие с 6,5% на годишна база. За третото тримесечие Федералният резерв на Атланта пък оценява, че растежът на БВП ще се забави до 6 на сто.

Теодора Александрова
444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.17 | 18:00

1
Имало е китайски туристи няма място в икономиката 70 процента са гратис и инфлация скача

Добави коментар

Водещи новини