Байдън избра дипломат с полски корени за посланик в европейската страна, смятана за ключова твърдина срещу Русия

  • 05 август 2021 15:07

  • 614
  • 0
Байдън избра дипломат с полски корени за посланик в европейската страна, смятана за ключова твърдина срещу Русия
© Getty Images

Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в избра Марк Бжежински, свързан с демократите дипломат с полски корени, за свой посланик в Полша - държава, смятана за ключов бастион на Запада срещу Русия, предаде БТА. Байдън се старае да укрепи партньорствата в Европа, за да противостои на настъпателното поведение на Русия и Китай предвид хладните отношения между САЩ и тези страни. Полша и САЩ са членове на военния съюз НАТО.

Белият дом обяви номинацията в сряда. Бжежински, който говори полски, по времето на бившия президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент, е бил посланик в Швеция. При Бил Клинтън е бил и член на Съвета за национална сигурност. Неговият баща, роденият в Полша Збигнев Бжежински, беше влиятелен съветник по националната сигурност на бившия президент Джими Картър по времето на Студената война. Той бе привърженик на твърдия подход към тогавашния Съветски съюз. Полша беше четири десетилетия в сферата на съветското влияние до падането на комунистическото управление.

Сестра му Мика Бжежински е една от водещите на сутрешното новинарско предаване по Ем Ес Ен Би Си "Морнинг Джо", което бе враждебно към предишния президент, републиканеца Доналд Тръмп. Демократите често обвиняваха Тръмп, че е прекалено мек с Русия и твърде лесно обижда съюзниците, които обвинения той отхвърляше.

Джо Байдън си поставя за цел 50% от продаваните в САЩ автомобили до 2030 г. да бъдат електрически

В добавка към другите му дипломатически роли Бжежински бе първият изпълнителен директор на Комисията за Арктика в Белия дом по времето на Обама. Русия и САЩ проявяват все по-голям военен интерес към този регион, където затоплянето на климата отваря повече възможности за мореплаване, риболов, сондажи и добив на подземни изкопаеми.

Въпреки тясното сътрудничество в сферата на сигурността, тази силно католическа страна и западните й съюзници на моменти влизат в конфликти по въпроси като независимостта на съда и правата на ЛГБТ общността. Белият дом съобщи още, че Байдън е приключил процедурата по номиниране на посланици в африканските държави Того, Бенин и Малави. Всеки от тях е дипломат от кариерата. Всички номинации за посланици на САЩ подлежат на утвърждаване в Сената. 

Теодора Александрова
614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини