Обвиниха Организацията на Тръмп в конспирация, данъчни измами и фалшификация на документи

  • 02 юли 2021 14:35

  • 404
  • 3
Обвиниха Организацията на Тръмп в конспирация, данъчни измами и фалшификация на документи
© Getty Images

В четвъртък прокурорите в Ню Йорк обвиниха Организацията на Тръмп (Trump Organization), че е работила с дълги години с разплащателна система, която позволила на някои висши служители - включително главния финансов директор - да избягват плащането на данъци върху своите взимания, пише американската редакция на Politico.

Този изпълнителен директор, Алън Вайселберг, също е изправен пред обвинения за финансови престъпления, включително голяма кражба във втора степен. Само това престъпление може да доведе до 15-годишна присъда. Вайселбeрг пледира невинен, предаде "Фокус".

Главният обвинител на Манхатън Сай Ванс повдигна обвиненията в съгласие с адвокати от кабинета на прокурора на Ню Йорк Летиция Джеймс. И двамата служители са демократи, а бившият президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви, че разследването им е политически мотивирано.

Обвиненията идват, след като прокурорите от Манхатън прекарваха повече от две години в разследване на финансовата информация на Организацията Тръмп. Те също така спечелиха битка във Върховния съд да им бъде позволено да направят и проверка на осемгодишните лични данъчни декларации на Тръмп.
 

Решението да бъде повдигнато сериозно обвинение срещу Вайселберг, който е на 73 години и е прекарал десетилетия на работа по високите етажи на Организацията на Тръмп, е разглеждано от външни правни наблюдатели като начин да бъде притиснат да сътрудничи на по-широкото разследване. Едноименният бизнес на Тръмп беше от основно значение за изграждането на неговата медийна звезда и политическата му персона- както и обект на интриги от неговите скептици и недоброжелатели.

Обвинителният акт, внесен в четвъртък, се фокусира върху това как Организацията на Тръмп предоставя на някои топ мениджъри допълнителни предимства и други преимущества.

В него се твърди, че Вайселберг и няколко топ мениджъри са получили ценни привилегии, чрез които не са плащали данъци. Тези предимства включват средства за обучение на децата в частни училища, апартаменти и автомобили. Обвинението твърди, че Вайселберг е укривал плащания за над 900 000 долара в градски, щатски и федерални данъци. Също така се твърди, че е получил повече от 133 000 долара възстановяване на данъци, на които не е имал право. Прокурорите твърдят, че схемата е действала в продължение на 15 години.

Бившият президент и членовете на семейството му не са обвинени. Разследващите заявиха, че работата им продължава. Организацията Тръмп е бизнес субектът, чрез който бившият президент управлява многобройните си предприемачески дела, включително инвестициите си в офис кули, хотели и голф игрища, многобройните си маркетингови сделки и телевизионните си интереси. Синовете на Тръмп Доналд-младши и Ерик отговарят за ежедневните операции на компанията, откакто той стана президент.

Тръмп нарече "лов на вещици" обвиненията срещу негова компания и финансовия й директор

Независимо дали съдебните заседатели определят компанията за виновна или невинна, обвинението може да бъде сериозен удар. Много банки и заемодатели отказват да правят бизнес със субекти, срещу които се водят дела. И много заеми включват клаузи, според които банките могат да принудят кредитополучателите да ги изплатят незабавно, ако са обвинени по наказателно дело. Евентуално оправдателно решение няма да компенсира тези финансови последици, поради което много прокурори се колебаят да внасят обвинения срещу компании, пояснява Politico.

Теодора Александрова
404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 17:29

3
БОЯДИСАНОТО АМЕРИКАНСКО ВРАБЧЕ НА ПУТЬО КРАДЛИВО КАТО РУСКИЯ СИ ГОСПОДАР
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 17:28

2
БОЯДИСАНОТО АМЕРИКАНСКО ВРАБЧЕ НА ПУТЬО КРАДЛИВО КАТО РУСКИЯ СИ ГОСПОДАР
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 17:28

1
БОЯДИСАНОТО АМЕРИКАНСКО ВРАБЧЕ НА ПУТЬО КРАДЛИВО КАТО РУСКИЯ СИ ГОСПОДАР

Добави коментар

Водещи новини