САЩ гласуваха против резолюция на ООН, осъждаща американското ембарго срещу Куба

  • 23 юни 2021 21:56

  • 740
  • 1
САЩ гласуваха против резолюция на ООН, осъждаща американското ембарго срещу Куба
© gettyimages

САЩ гласуваха срещу резолюция на ООН, осъждаща с голямо мнозинство за 29-та поредна година американското икономическо ембарго срещу Куба. По този начин Вашингтон продължи политиката на правителството на Тръмп на гласуване "против" и отказа да се върне към политиката на Обама от 2016 г. на гласуване с "въздържал се", съобщава БТА.

При гласуването в 193-членното Общо събрание 184 страни подкрепиха осъждането, САЩ и Израел гласуваха против, а три страни се въздържаха. Четири страни изобщо не гласуваха.

Куба разрешава малки и средни предприятия

Преди гласуването политическият координатор на американската мисия Родни Хънтър заяви пред събранието, че правителството на Байдън ще гласува с "не", защото САЩ вярват, че санкциите са от ключово значение за поощряването на демокрацията и защитата на човешките права, "които остават в основата на американските политически усилия спрямо Куба".

Последното подобно гласуване в Общото събрание през ноември 2019 г., по време на 74-тата му сесия, завърши със 187 гласа "за"; тогава САЩ, Израел и Бразилия гласуваха с "не", а Колумбия и Украйна се въздържаха.

Седемдесет и петата сесия на събранието започна през септември миналата година, но заради пандемията от COVID-19 гласуването на резолюцията за Куба беше отложено от есента за днес. Резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, но те отразяват световното мнение, а самото гласуване осигурява ежегодна трибуна на Куба да показва изолацията на САЩ по въпроса за ембаргото. То е наложено през 1960 г. след оглавената от Фидел Кастро революция и национализацията на имоти, принадлежащи на американски граждани и корпорации. Две години по-късно е затегнато.

Бившият кубински президент Раул Кастро и тогавашният президент на Щатите Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият през юли 2016 г. възстановиха официално двустранните отношения, а същата година САЩ за пръв път се въздържаха при гласуването на призоваващата за отмяна на ембаргото резолюция. Приемникът на Обама Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обаче остро разкритикува кубинското досие по човешките права и през 2017 г. САЩ отново гласуваха против резолюцията.

Мая Йорданова
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.24 | 05:08

1
горна волта с ядрени ракети, сър.

Добави коментар

Водещи новини