САЩ дава 3,2 млрд. долара за изследванията за медикаменти срещу COVID

  • 18 юни 2021 06:12

  • 390
  • 0
САЩ дава 3,2 млрд. долара за изследванията за медикаменти срещу COVID
© Pexels

Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2 милиарда долара САЩ за изследванията за разработване на антивирусни препарати срещу КОВИД-19 и бъдещи заразни заболявания, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25125

Проектът, наречен "антивирусна програма срещу пандемиите", се финансира от средства от плана за икономическо възстановяване на САЩ на стойност 1900 милиарда долара, приет от Конгреса през март.

Лекарство срещу ревматоиден артрит намалява смъртните случаи при пневмония от COVID-19

"Антивирусните препарати са важно допълнение на съществуващите ваксини, особено за лица, страдащи от определени болести, които може да ги изложат на повишен риск, за тези, които може да са потенциално по-слабо защитени от ваксините", обяви пред медиите главният експерт на САЩ по заразни болести доктор Антъни Фаучи.

Освен това антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти, срещу които използваните в момента ваксини не предлагат такава защита, добави той.

Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Мерк, отбелязва АФП. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза, предаде БТА.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
390 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини