Правителството на Байдън увеличава усилията за борба с вътрешния тероризъм в САЩ

  • 15 юни 2021 15:23

  • 180
  • 0
 Правителството на Байдън увеличава усилията за борба с вътрешния тероризъм в САЩ
© Getty Images/Guliver

Правителството на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза, че ще засили своя анализ на заплахите от вътрешни терористи, включително споделянето на разузнавателни данни между правоприлагащите служби, и ще работи с технологичните компании за премахване на терористично съдържание в интернет като част от национална стратегия за борба с вътрешния тероризъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съветът за национална сигурност оповести плана днес. Това става повече от шест месеца, след като поддръжници на предишния президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нахлуха на Капитолия, докато Конгресът гласуваше за потвърждаване на изборната победа на Байдън, отбелязва АП.

Доклад на Службата на директора на Националното разузнаване е установил, че през 2021 г. се е увеличила заплахата от вътрешни екстремисти, като най-голяма опасност представляват организациите на поддръжници на възгледа за превъзходство на бялата раса и антиправителствените въоръжени групи, заявиха служители.

Новата стратегия включва засилване на анализа на правителството във връзка с вътрешния тероризъм и подобряване на споделянето на информация между местните, щатските и федералните правоприлагащи агенции. Правосъдното министерство е започнало прилагането на нова система за "методично проследяване" на случаи на вътрешен тероризъм в САЩ, казаха служители.

Министерството също така преценява дали правителството да препоръча на Конгреса да приеме конкретен закон за вътрешния тероризъм, какъвто не съществува в момента. При липсата на подобен закон правосъдното министерство разчита на други законови разпоредби, за да преследва идеологически мотивирани прояви на насилие от хора, които нямат международни връзки. Противниците на законодателството за вътрешния тероризъм казват, че прокурорите имат достатъчно инструменти на разположение.

Кремъл обяви програмата за срещата Путин-Байдън

Новият план включва и усилия за откриване на правителствени служители, които може да представляват вътрешна терористична заплаха. Редица федерални агенции работят по нови политики и програми за изкореняване на евентуални вътрешни екстремистки елементи в правоприлагащите органи и армията.

Служители казаха, че правосъдното министерство официално е превърнало вътрешния тероризъм в главен приоритет и прехвърля ресурси към прокуратурите и ФБР, за да се бори със заплахата от вътрешни екстремисти. Предлаганият бюджет на министерството за следващата година включва 100 милиона долара допълнителни средства във връзка с вътрешния тероризъм, които да бъдат използвани за анализатори, следователи и прокурори.

САЩ и други държави се включиха в усилия за спиране на разпространението на екстремистко насилие в интернет. Технологични компании като Гугъл, Фейсбук, Туитър и Амазон също участват в инициативата, известна като "Призивът от Крайстчърч" по името на новозеландския град, където бяха убити десетки хора при нападение срещу две джамии през 2019 г.

Novini.bg
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини