Американската агенция по лекарствата определи милиони дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за негодни

  • 12 юни 2021 07:13

  • 1073
  • 1
Американската агенция по лекарствата определи милиони дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за негодни
© gettyimages

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration, FDA) вчера съобщи, че компанията "Джонсън и Джонсън" трябва да изхвърли милиони дози от ковид ваксината си, произведени в завод в Балтимор, в който е имало проблеми, но същевременно одобри за употреба друго количество от милиони дози, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25356

Два източника, запознати със ситуацията, казаха за Ройтерс, че агенцията е дала одобрение на 10 милиона дози ваксини.

Здравните власти в САЩ наредиха на "Джонсън и Джонсън" да бракува 60 млн. дози от COVID ваксината

Според в. "Ню Йорк таймс" партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози. Без да разкрива или потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други партиди са отхвърлени, а няколко още се обследват. За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на "Джонсън и Джонсън" в завод на "Имърджънт БайоСълушънс".

Запознат източник каза, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба. Загрижеността за сигурността на препарата на "Джонсън и Джонсън" забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места.

Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, стоят неизползвани.

Агенцията за контрол на лекарствата каза, че решението й позволява тези дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън" да се използват в САЩ и в чужбина. Спирането на работата на завода през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на АстраЗенека, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на "Джонсън и Джонсън".

Ваксината на АстраЗенека вече не се произвежда в този завод. Отделно от това, Европейската агенция по лекарствата каза вчера, че партиди от ваксината на "Джонсън и Джонсън", произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1073 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.12 | 08:23

1
Давайте я насам, ще я вариме на ракия.

Добави коментар

Водещи новини