САЩ ще замразяват имущество на лица считани за заплаха срещу стабилността на Западните Балкани

  • 09 юни 2021 09:09

  • 1176
  • 7
САЩ ще замразяват имущество на лица считани за заплаха срещу стабилността на Западните Балкани
© Bulphoto, архив

САЩ ще налагат пълен запор на имуществото на лица, които смятат за заплаха за мира, сигурността и стабилността на държавите от Западните Балкани. Изпълнителната заповед бе подписана във вторник от американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, предаде Mediapool.

Действието на президентската заповед за Западните Балкани почти изцяло дублира последствията от глобалния закон “Магнитски“. САЩ включват в понятието Западни Балкани страните от бивша Югославия и Албания. Санкциите ще се налага от министъра на финансите след консултация с американския държавен секретар.

В момента България реално блокира процеса по европейска интеграция на Северна Македония и Албания. Ветото бе наложено от правителството на Бойко Борисов, като основният натиск дойде от тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Херо Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона “Магнитски”

Българските власти са заподозряни и в сериозна корупция при предоставянето на български паспорти на граждани от Северна Македония, Албания и Сърбия. Държавната агенция за българите в чужбина дълги години бе в ресора на ВМРО, a нейният бивш шеф Петър Харалампиев бе санкциониран по закона "Магнитски".

Изпълнителната заповед на президента Байдън създава възможност за разширяването на санкциите към политици от региона, които са смятани от САЩ за заплаха за неговата стабилност.

Изпълнителната заповед на Байдън е толкова широка в своето приложно поле, че на практика заплашва всеки, които пречи под някаква форма на европейската интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционни афери.

Замразяване на активи ще налага на всеки, който пряк извършител  съучастник “в действия или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани“. В това число са засегнати “политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Западните Балкани“

САЩ ще налагат санкции за подкопаване на изпълнението на множеството споразумнения и международни договори, свързани с региона. В това число влизат Преспанското споразумение от 2018 г ., Охридското рамково споразумение от 2001 г , Дейтънското споразумение и други.

САЩ: Всеки, работещ с уличените в корупция, рискува да попадне под ударите на санкциите

Запор на активи в САЩ ще се налага на хора, които участват пряко или непряко в корупция, свързана със Западните Балкани, включително корупция, свързана с правителство в Западните Балкани. Приема се, че корупцията може да е обвързана и с определен политически дневен ред.

Прякото последствие от налагането на санкциите ще е блокиране на имущество в САЩ, както и на всякакви сделки и имущество, свързани с лица, които имат връзка със САЩ.

Novini.bg
1176 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Juliewetba

2021.06.10 | 05:52

7
М­­­л­­а­­д­­­а­­­ ­­м­­­о­­к­р­а­­ ­у­ч­е­­н­­­и­­ч­к­­а­­­ ­ч­у­­к­а­­­ ­ ­­W­­­ ­­W­ ­W­­­ ­­.­­­ ­­B­ ­­­G­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­­­.­­­ ­­C­ ­­­L­­­ ­U­ ­B
Sharonerbpa

2021.06.10 | 00:17

6
М­­л­­­а­­­д­­­а­ ­­­м­­­о­­к­­­р­а­­ ­­у­­ч­­е­­­н­­и­­­ч­­­к­­а­ ­­­ч­­­у­­к­­а­ ­­ ­­­W­­ ­W­­­ ­W­­­ ­­.­­ ­­B­­­ ­­­G­ ­­­1­ ­7­ ­­­.­­­ ­­C­­ ­­L­ ­U­­ ­­B
Dananulia

2021.06.09 | 19:00

5
М­­л­­­а­­д­­а­ ­м­­­о­­­к­р­а­­ ­у­­ч­­­е­­н­­­и­­­ч­­к­­а­­ ­­ч­­­у­к­­­а­­­ ­­ ­­W­­­ ­­­W­­­ ­­W­­ ­.­ ­­B­ ­­G­­­ ­­1­ ­­7­­ ­.­­­ ­­C­­ ­­L­­­ ­U­­­ ­B
Crystaldxeja

2021.06.09 | 18:06

4
М­­л­­а­д­а­­ ­­м­о­­к­­­р­­­а­ ­у­­­ч­е­­­н­­­и­ч­­к­а­­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­ ­­­W­ ­W­­ ­­­W­ ­­­.­ ­­­B­­ ­G­­­ ­1­­ ­7­­ ­­.­­ ­C­ ­L­­ ­­­U­ ­­B
ПАК ОСЪДИХА ТИКВЕТО

2021.06.09 | 11:32

3
хахахаха ТИКВЕНИЦАТА Е ОСЪДЕН отново за лъжа,от галевицата,сега ша и плаща 10 хиляди,хахахаха.

2021.06.09 | 09:53

1
Тоест САЩ подкрепят македонизма! Ще вкарат Македония в ЕС, ще признаят тяхната версия на историята. Който не признае македонската история - санкции. Какъв атлантически партьор!

2021.06.09 | 09:56

2
ВЪН ХАМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ! БЕЗ ТОВА В БЪЛГАРИЯ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ИМ БАЗИ, ЗА КОИТО НЕ ПЛАЩАТ НАЕМ! САЩ СИ ПЛАЩАТ ДОРИ НА ОТДЕЛНИТЕ ЩАТИ ЗА БАЗИ!

Добави коментар

Водещи новини