Американски учени: Коронавирусът по-скоро е човешко творение, отколкото природно

  • 08 юни 2021 12:12

  • 877
  • 3
Американски учени: Коронавирусът по-скоро е човешко творение, отколкото природно
© Getty Images

Теорията, че глобалната коронавирусна пандемия е предизвикана от патоген, изплъзнал се от Института по вирусология в китайския град Ухан, бързо печели нова подкрепа от изследователи, съобщава Си Би Ен Нюз, предава БТА.

Според лекар и бивш учен коронавирусът има характерен генетичен признак, който никога не е бил наблюдаван при естествените коронавируси. В статия във в. "Уолстрийт джърнъл" доктор Стивън Куей и Ричард Мълър, учен заемал висш пост в Националната лаборатория "Лоурънс Баркли", са анализирали отличителните признаци на новия коронавирус и са открили у него комбинацията CGG-CGG, която, според учените, се използва от изследователите в лабораторни условия за повишаване на ефективността от въздействието на вируса и изключително рядко се среща в природата.

Според двамата американски специалисти вирусът SARS-CoV-2 по-скоро е човешко творение, отколкото природно. Учените казват, че този основаващ се на научни заключения извод засилва доводите на онези, които смятат, че поразяващата света коронавирусна пандемия е следствие от изплъзване на вируса от лабораторията на Института по вирусология в Ухан, където може да са се провеждали експерименти за усилване на вирусите.

"Фактически в целия клас коронавируси, в това число и CoV-2, в естествена среда никога не е била наблюдавана такава комбинация CGG-CGG. Това означава, че общият метод на вирусите да придобиват нови навици, наричан рекомбинация, не може да действа тук. Един вирус чисто и просто не може да вземе комбинация от друг вирус, ако тя не налична в нито един друг вирус", казват специалистите и говорят за човешка намеса.

Последвайте канала на

Novini.bg
877 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Angeladfosa

2021.06.09 | 11:44

3
М­л­а­д­а­­­ ­м­­о­к­­р­а­ ­­­у­ч­­е­н­и­­­ч­к­а­ ­ч­­у­­к­а­ ­­ ­W­ ­W­­ ­W­­ ­­.­­ ­­­B­­ ­­­G­ ­­1­ ­­­7­­­ ­­.­­ ­­­C­­ ­­­L­­­ ­U­ ­­­B
Jessicarersa

2021.06.09 | 00:30

2
М­л­­а­­­д­­­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­р­­а­­­ ­­у­­ч­­е­­­н­и­­ч­к­­­а­­­ ­­­ч­­­у­­­к­­­а­­­ ­­ ­­W­­ ­­W­ ­­­W­ ­­­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­ ­­­1­ ­­­7­­ ­­.­­ ­C­ ­L­­­ ­U­­ ­­­B

2021.06.08 | 12:25

1
Това е ясно, освен това е планомерно разпространен. Убити са над 2 млн. човека. Как се наричат активните участници в това? Какви почести им дължим?

Добави коментар

Водещи новини