Кибератака и срещу фериботна компания в Масачузетс

  • 03 юни 2021 07:17

  • 284
  • 2
Кибератака и срещу фериботна компания в Масачузетс
© Pixabay

Фериботна компания от американския щат Масачузетс на свой ред обяви, че е станала мишена на кибератака, парализирала системата й за правене на резервации, предаде Франс прес.

Стиймшип Оторити (Steamship Authority), която е оператор на няколко фериботни курса от Кейп Код до туристическите острови Нантъкит и Мартас Винярд, съобщи в Туитър, че срещу нея вчера сутринта е извършено хакерско нападение с цел искане на откуп (със зловреден софтуер тип рансъмуер). След няколко закъснения обичайното разписание на фериботите е било възстановено, "без последици за сигурността".

Белият дом прави преглед на заплахите от кибератаки с искане на откуп, а Байдън ще обсъди темата с Путин

Клиентите обаче все така не могат да правят или променят резервации в интернет или по телефона и компанията препоръчва да плащат в брой. Очаква се смущенията да продължат и днес. Представители на Федералното бюро за разследване (ФБР) в град Бостън досега не са открити от АФП за коментар. Няколко големи американски компании станаха мишена на кибератаки през последните седмици. За хакерските нападения са подозирани руски хакери и президентът на САЩ Джо Байдън не изключи вчера възможността да предприеме ответни действия срещу Русия.

Байдън ще повдигне въпроса пред руския си колега Владимир Путин на срещата им в Женева на 16 юни, съобщи по-рано говорителката на Белия дом Джен Саки. Бразилският месопреработвателен гигант Жота Бе Еси (JBS) е установил в неделя, че няколко от сървърите, на които е базирана информационната му система в Северна Америка и Австралия, са станали мишена на кибератака с рансъмуер. Кибернападението е извършено от "престъпна организация, базирана вероятно в Русия", заяви компанията.

ФБР обвини за атаката свързана с Русия хакерска група, известна като РЕвил (REvil) или Содинокиби (Sodinokibi). Кремъл отрече да е замесен в хакерската атака срещу Жота Бе Еси и изрази готовност да разгледа всяко американско искане по случая, предаде БНР.

Novini.bg
284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Trishahaiya

2021.06.03 | 08:37

1
М­­л­­­а­­­д­­а­ ­­м­о­­­к­р­­­а­ ­­­у­­ч­­­е­­н­и­­ч­­к­­а­ ­ч­­у­­к­­а­ ­­­ ­W­­­ ­­W­ ­­­W­­­ ­­.­­­ ­B­ ­G­­ ­­1­­­ ­7­­­ ­.­­ ­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­ ­­­B
Bethlltoa

2021.06.03 | 18:32

2
М­л­­­а­д­­­а­­ ­­м­о­­к­­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­н­и­­ч­­к­­­а­ ­­­ч­­­у­­­к­а­­­ ­ ­W­­­ ­W­ ­­­W­­­ ­­.­­ ­­B­­ ­G­­ ­1­­­ ­­­7­­ ­.­­ ­C­­ ­­L­­ ­­­U­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини