Тръмп затяга контрола си над Републиканската партия

13 май 2021 13:40

 Тръмп затяга контрола си над Републиканската партия
© getty images
285 2

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския потвърди вчера огромното си влияние над републиканците с отстраняването на Лиз Чейни - една от най-омразните му фигури, - от върха на партийната йерархия.

"Идиотка", която "няма какво позитивно да допринесе": въпреки, че е баннат от социалните мрежи и вече живее далеч от Вашингтон, във Флорида, бившият президент републиканец задава темпото в своята партия с комюникета, които редовно порицават консервативната представителка.

212-те републиканци от Камарата на представителите отстраниха Лиз Чейни от третия по важност пост в своята група с продължило само няколко минути устно гласуване при закрити врата.

"Нямаше много гласове" в нейна подкрепа, заяви пред медиите Байрън Доналдс - конгресмен от Флорида, който подкрепяше отстраняването й.

Каква беше вината й в очите на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския?

Фактът, че тя порицаваше неуморно "голямата лъжа", разпространявана от милиардера, когато твърди противно на всички доказателства, че последните президентски избори в САЩ са били "откраднати" от него. И освен това го обвинява, че е подтикнал към насилие протестиращите в негова подкрепа по време на довелото до жертви нападение срещу Капитолия.

"Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че бившият президент няма и да се приближи повече до Овалния кабинет", реагира Лиз Чейни веднага след решението.

"Страната се нуждае от силна Републиканска партия, която се опира на основните принципи на патриотизма", подчерта дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни.

Да се постигне консенсус

Остава в сила забраната Доналд Тръмп да ползва акаунтите си във Facebook

Поради съвпадане на графиците, лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти се срещна с Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в Белия дом точно след като ръководи заседанието, на което бе отстранена Лиз Чейни.

"Не мисля, че някой поставя под съмнение легитимността на президентските избори", заяви той на излизане, очевидно опитвайки се да покаже, въпреки гласуването, че неговата партия не подкрепя неоснователните твърдения за изборни измами, макар много конгресмени републиканци да продължават да защитават тази теза.

"Смятам, че всичко това е приключило. Срещнахме се тук с президента", подчерта той.

В продължение на два часа Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в разговаря на практика за първи път с четиримата лидери на Конгреса: демократите Нанси Пелоси, председателка на Камарата на представителите, и Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената, наред с републиканците Мич Макконъл, номер едно сред републиканците в Сената, и Кевин Маккарти, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите.

Заемал поста сенатор в продължение на близо четири десетилетия, Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в е заявил, че иска да работи и с опонентите си. Срещата изглежда е била по-малко напрегната от нажежените срещи между лидерите на демократите и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

"Президентът напомни, че се е кандидатирал, за да бъде лидер на всички американци, независимо за кого са гласували", написа Белият дом след срещата.

"Ще видим дали можем да постигнем консенсус", каза 46-ият президент на САЩ в началото на срещата.

Като водеща цел беше посочено придвижването в Конгреса на неговия голям план за инвестиции в инфраструктурата на стойност 2000 милиарда долара.

"Според мен има възможност да работим заедно по въпроса за инфраструктурата", заяви Кевин Маккарти след срещата, макар че и двата лагера все още изглеждат много далеч от постигането на споразумение за законопроекта.

"Култ към личността"

През последните дни Лиз Чейни изглеждаше примирена, че ще загуби мястото си на номер три в групата на републиканците в Камарата на предствителите. Тя обаче не пропусна да призове своите съпартийци да обърнат гръб на "култа към личността на Тръмп".

Тя беше една от десетимата републиканци в Камарата на представителите, гласували в подкрепа на импийчмънта на Тръмп за "подстрекателство към бунт" при нападението срещу Капитолия на 6 януари.

По-късно бившият президент на САЩ беше оправдан от Сената.

54-годишната Лиз Чейни оцеля при първи опит за отстраняването си през февруари. След това обаче търпението на някои нейни колеги, включително критици на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, се изчерпа.

Защото в ролята си на номер три, или "председател на конференцията", тя беше натоварена със задачата да предава посланието на републиканците. Критично важните парламентарни избори "в средата на мандата" през 2022 г. обаче приближават.

Посланието на Кевин Маккарти е ясно: не можем да спечелим без да покажем единство. Трябва да спрем да говорим за последните президентски избори.

За мястото на Лиз Чейни магнатът на недвижимите имоти и Кевин Маккарти подкрепят 36-годишната Елиз Стефаник. Влязла преди шест години в Конгреса с умерени позиции, днес тя е един от водещите гласове в подкрепа на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Конгреса, където подкрепя неговите неоснователни твърдения за изборни измами.

Датата на гласуването за нейната кандидатура все още не е определена. Това стана под натиска на консерваторите, раздразнени, че бившата центристка е изстреляна на третия пост в партийната йерархия в Камарата на представителите без дебати.

Novini.bg
285 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Kellywwvka

2021.05.16 | 07:08

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Tracyqfyja

2021.05.15 | 13:56

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини