Белият Дом: САЩ си запазват правото да наложат нови санкции на Москва заради Навални

  • 23 април 2021 12:31

  • 262
  • 1
Белият Дом: САЩ си запазват правото да наложат нови санкции на Москва заради Навални
© Getty images

САЩ не изключват възможността за предприемане на по-нататъшни антируски мерки. Това заяви на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, коментирайки ситуацията около Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), предава ТАСС.

„Помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан имаше телефонен разговор преди няколко дни със своя колега [секретар на Руския съвет за сигурност Николай Патрушев], това [темата за Навални] беше част от дискусиите и то не само в контекста на последствията, но и на нашия призив за по-хуманно отношение към него“, отбеляза Псаки.

Според нея понякога в дипломацията е необходимо разговорите да се водят насаме, а информацията за тяхното съдържание да остане поверителна. „Това е по-конструктивен път за (...) резултати“, добави говорителят.

САЩ се опитват да си върнат лидерската си позиция в защитата на околната среда

"Запазваме си правото да обявим допълнителни санкции в бъдеще. Изпълнителната заповед на президента ни дава правомощието [да налагаме ограничения] на отделни лица и определени области. Но нашата цел е към Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) да се отнасят по-хуманно, той да е в безопасност и в крайна сметка да излезе на свобода“, заяви тя.

Отговаряйки на въпроса за възможността за по-нататъшни едностранни ограничения на газопровода "Северен поток 2", Псаки обясни, че няма какво да съобщи в това отношение. „Все още смятаме, че това е лоша сделка. Ще продължим да говорим за това, но не толкова директно, а във взаимодействие с колегите, включително европейците“, заяви прессекретарят на Белия Дом.

Навални, два пъти осъждан условно, бе обявен за издирване за множество нарушения на условията за изтърпяване на наказанието си по делото „Ив Роше“. Той беше задържан на 17 януари на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът реши да замени условната му присъда с реална. Той излежава присъда в колония във Владимирска област.

Байдън се готви да признае арменския геноцид

На 5 април Навални е преместен в медицинското звено на колонията със симптоми на остра респираторна вирусна инфекция, признаците на която са открити по време на планиран медицински преглед, информира "Фокус". Според Федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация за района на Владимир, на 9 април, поради подобряването на здравето му, той е бил прехвърлен обратно в отряда.

Според министерството изследванията не са потвърдили туберкулоза или коронавирусна инфекция на Навални. Медицинският съвет е оценил здравословното му състояние като задоволително. Независимо от това, Федералната пенитенциарна служба за Владимирска област съобщи на 19 април, че лекарите са решили да прехвърлят Навални в стационара на регионалната болница за осъдени.

Novini.bg
262 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Асен

2021.04.24 | 21:32

1
Еми то нови санкции не останаха...Война в Европа е нямало от 1945 твьрде дьлго!

Добави коментар

Водещи новини