САЩ са домакин на международна климатична среща

  • 22 април 2021 13:28

  • 133
  • 0
САЩ са домакин на международна климатична среща
© Pixabay

Днес се очаква да започне инициираната от САЩ двудневна международна среща по проблемите на климата, на която са поканени 40 световни лидери. Разговорите по видеоконферентна връзка ще бъдат посветени на обединяването на усилията за съкращаване на вредните емисии, предаде БНР.

Белият дом планира да обяви нов ангажимент за намаляване на парниковите газове в САЩ до 2030 година наполовина спрямо нивата от 2005 година. Очаква се целта на Вашингтон да бъде обсъдена на срещата. Сред темите ще бъде ролята на финансовите пазари и адаптацията към промените, иновациите, чистата енергия и новите индустрии.

МАЕ предупреди за рязко повишаване на въглеродните емисии през тази година

Един от участниците в срещата Мериъм Бумран, специалист в Програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“, коментира пред Би Би Си какви са очакванията преди форума от страна на организацията. „Изключително важно е обещанията да бъдат превърнати в действия, а биоразнообразието, климатичните промени и социалното неравенство да са в основата на взетите решения“, каза тя и добави:

„Без биоразнообразието като основна жизнена система, няма да има общества, икономика и култура. ЮНЕСКО настоява тези предизвикателства да бъдат поставени в центъра на вниманието заедно с климатичните промени“. На срещата се очакват изявления на френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън, както и на руския президент Владимир Путин.

Президентът Джо Байдън превърна борбата с климатичните промени в един от основните си приоритети, след като предшественикът му Доналд Тръмп изтегли страната от Парижкото споразумение за климата.

Последвайте канала на

Novini.bg
133 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини