Axios: Сенатори демократи предлагат повишаване на корпоративния данък в САЩ

19 април 2021 11:09

Axios: Сенатори демократи предлагат повишаване на корпоративния данък в САЩ
© Getty images
191 0

Сенатори от Демократическата партия изразяват опасения относно повишаване на корпоративната данъчна ставка до 28%, като увеличението вероятно ще бъде до 25%, съобщава американският новинарски уебсайт Axios, цитирайки източници, запознати с течащата дискусия по въпроса.

Въпреки че подобно увеличение на корпоративния данък от настоящите 21% до 25% би вкарало в държавната хазна допълнително около 600 милиарда долара в 15-годишен срок, такова по-слабо от планираното вдигане на данъците ще доведе до сериозно недофинансиране на пакета с инфраструктурни инвестиции на президента Джо Байдън на стойност 2,25 трлн. долара.

Другият план на Байдън да увеличи ставката, която американските мултинационални компании ще плащат върху чуждестранните си приходи, от 10,5% на 21% е по-малко спорен и има по-голям шанс да остане непокътнат в окончателното данъчно законодателство, допълва Axios. Това би събрало допълнителни 700 милиарда долара в държавната хазна.

Според новинарска агенция обаче корпоративните лобистки групи се подготвят за продължителна битка по двете данъчни ставки.

Стрелба в САЩ. Има ранени

През миналата седмица т.нар. "бизнес кръгла маса" стартира рекламна кампания и публикува проучване сред 178 изпълнителни директори, обсъждащи как предложените промени ще повлияят на конкурентоспособността на техните компании.

Бизнес кръглата маса е сдружение с нестопанска цел със седалище във Вашингтон, чиито членове са главни изпълнителни директори на големи компании от САЩ. За разлика от американската търговска камара, чиито членове са цели фирми, членовете на бизнес кръглата маса са само изпълнителни директори.

На този етап Белият дом не се отказа публично от предложената от президента корпоративна ставка от 28%, но негови представителите посочват, че има готовност да се намери компромис, за да се покрият плановете за разходи на управлението на Джо Байдън.

Според Axios, демократите, които са близки до Белия дом, очакват Байдън да приеме повишението на корпоративния данък до 25% и да определи подобно решение на политическа победа. Бившият президент Доналд Тръмп и неговата администрация намалиха корпоративния данък от 35% на 21 на сто.

По десет сенатори и двете основни партии в САЩ, известни като "Групата на двайсетте", работи за намиране на компромис относно това какво да се включи в първоначалния инфраструктурен пакет и как да покрият разходите по него, като редица от тях изглежда настояват за по-умерено вдигане на корпоративния данък до 25%, а не до 28%, съобщава БНР.

Подобни настроения има и в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), където умерените депутати от Демократическата партия също се противопоставят на твърде силно увеличаване на данъците, посочва още Axios.

Novini.bg
191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини