Канада също спира употребата на препарата на "АстраЗенека"

  • 30 март 2021 06:21

  • 4696
  • 6
Канада също спира употребата на препарата на "АстраЗенека"
© Getty Images (архив)

Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да предлагат ваксината срещу COVID-19 на компанията АстраЗенека на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде агенция Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на "АстраЗенека:, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва агенцията.

Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на "АстраЗенека" при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.

Германия съобщи за още случаи с тромби у ваксинирани с "АстраЗенека"

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът.

Организацията "Хелт Канада" заяви в изявление, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст". "Хелт Канада" вече е поискала такава информация от "АстраЗенека".

Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада - на "АстраЗенека Канада" и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор "Верити Фамъсютикълс" (Verity Pharmaceuticals).

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания "АстраЗенека", докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете, припомня БТА.

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината на "АстраЗенека". Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.

ЕК затяга режима за износ на ваксини "АстраЗенека"

Канада очаква 1,5 милиона дози от "АстраЗенека" тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от "АстраЗенека" и Серумния институт на Индия.

Канадските регулатори одобриха ваксините на Пфайзер/Бионтех, "Модерна", "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". Канада е поръчала от "Пфайзер" до 76 милиона дози, а от "Модерна" - до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, информира Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4696 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Yolandaa16

2021.04.10 | 03:53

6
­­­В­­и­­ж­­­т­е­ ­м­­о­я­т­а­­ ­­т­­и­­­й­н­­­ ­п­у­­­т­­­к­­а­­ ­-­­­ ­­­W­­­W­W­­.­B­G­­1­­7­­.­­­C­­L­U­B­­

2021.03.30 | 10:34

5
Ваксините ще уморят половин България!

2021.03.30 | 09:44

4
Дайте я за България ,тук върви всичко само боклука се позабави че сложили много та затъна в залива но ще доиде
Министър

2021.03.30 | 07:47

2
Искаме ваксината в България! Колкото повече "селяни" тя убие, толкова по-добре. Така ще спечелим изборите.

2021.03.30 | 09:39

3
Още един глупако мечтае и то за министър
Министърът на здравепогазването

2021.03.30 | 06:46

1
У нас Тромбека е полезна и евтина, модерната и пфайзера не ги щете, затова ги подарихме на немците и холандците. Те ги заслужават, а вие - не. На вас по 50 лева предизборно, да знаете за кого да гласувате, ако ходите въобще.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини