Кристалина Георгиева призова за по-активно включване на жените в света на икономиката и финансите

08 март 2021 17:59

Кристалина Георгиева призова за по-активно включване на жените в света на икономиката и финансите
© Getty Images
242 3

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова днес за по-активно включване на жените в света на икономиката и финансите. Тя участва във видеоразговор с министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, посветен на ролята на жените като фактор за ускоряване на икономическия растеж в света.

Георгиева каза, че е научила два ценни урока през професионалния си път. "Първият е опасността, която крие желанието на жените да се впишат в една доминирана от мъже среда", каза тя.

Георгиева даде за пример първия път, когато е прекрачила прага на Световната банка във Вашингтон, облечена в ярко сако на цветя. "Влязох в сградата, огледах се, излязох и отидох да си купя тъмносин костюм", си спомня тя. По думите й "това е опасно, защото се нуждаем от многообразие".

Вторият научен от нея урок е, че е необходимо "повече жени да заемат високи постове и от своя страна да бъдат наставници на други жени, за да гарантираме изграждането на увереност и да насърчим младите жени да се активизират", добави директорката на МВФ.

"Удоволствие за мен е да разговаряме в деня, в който отбелязваме Международния ден на жените, по теми като напредъка на нежния пол в професията ни", заяви Джанет Йелън.

"Въпреки че жените на постове като тези, които заемаме Вие и аз, са твърде малко, наистина е чудесно, че виждаме напредък в това отношение", каза американската финансова министърка. "За съжаление обаче пътят, който остава да извървим, е дълъг", добави тя.

Според нея когато човек е част от организация, чиито идеали споделя, това има огромно значение, защото дава усещане за мисия. "Имаме мисия, можем да обясним каква е, идентифицираме се с нея и чувстваме, че тя прави света по-добър", каза Йелън.

Novini.bg
242 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tashaa18

2021.04.10 | 03:56

91242
­­­В­­­и­ж­­т­­­е­ ­­­м­­­о­я­т­а­­ ­­­т­­­и­­й­­н­ ­п­­­у­­­т­­к­­­а­ ­­­-­­­ ­­W­W­­W­­.­B­G­1­­­7­­.­C­L­­­U­B­­

2021.03.08 | 18:44

33431
ДЪРТА ПАЧАВРА ВЪРТЯЩА ПАРИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ГРАБИТЕЛИ
ГЕШЕВ ЗАЩИТАВА МАФИЯТА ГЕРБ И О.П

2021.03.08 | 18:31

33412
Гешев до евродепутатите: Направено е всичко по делата и проверките, свързани с Борисов, престъпление няма

Добави коментар

Водещи новини