За първи път в САЩ: Град в Калифорния забрани строежа на нови бензиностанции

  • 05 март 2021 09:30

  • 455
  • 1
За първи път в САЩ: Град в Калифорния забрани строежа на нови бензиностанции
© Getty images

Град в Северна Калифорния стана първият в страната, който забранява да се строят нови бензиностанции в опит да намали въглеродните емисии, предаде "Асошиейтед прес".

Общинският съвет в Петалума в началото на седмицата гласува с мнозинство да забрани изграждането, разширяването, преструктурирането и преместването на бензиностанции. Така собствениците се насърчават да преминат към станции, които обслужват електрически автомобили и превозни средства с водородни горивни клетки, съобщи в. "Сан Франциско кроникъл".

Градът с население от 58 000 души, разположен на 64 километра северно от Сан Франциско, се надява да стане първият въглеродно неутрален до 2030 година. Трябва да дадем приноса си, за да подпомогнем смекчаването на влиянието и приспособяването ни към променящите се метеорологични условия заради целия този въглерод, който отделяме във въздуха, каза общинската съветничка Д'Линда Фишър, която оглавява инициативата.

Петролът поскъпва с 5% след изненадващо решение на "ОПЕК+" да запази производството непроменено

Надявам се и други градове да последват примера ни и, ако имат бензиностанции на изкопаеми горива, да решат, че вече не се нуждаят от тях, допълни Фишър. Петалума има 16 бензиностанции, като се очаква още една да бъде изградена като част от комплекса на магазин за хранителни стоки. Тя е била одобрена преди вота, информира БНР.

Калифорния е лидер в борбата с климатичните промени. През 2018 година бившият губернатор Джери Браун подписа указ, предвиждащ щатът да стане въглеродно неутрален до 2045 година. Миналата година губернаторът Гавин Нюсъм обяви, че продажбата на нови превозни средства с бензинови двигатели ще бъде забранена от 2035 година. Решението на Петалума ще влезе в сила 30 дни след одобрението на общинския съвет.

Novini.bg
455 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Emilya23

2021.04.10 | 03:56

1
­В­­и­­­ж­т­­­е­­ ­м­­­о­­­я­­­т­­а­ ­­т­­­и­й­­­н­ ­­п­у­­­т­к­а­ ­­-­­­ ­­W­­­W­W­­.­­­B­G­­1­­7­­.­C­­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини