САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални

  • 02 март 2021 18:01

  • 340
  • 0
САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални
© Getty Images

САЩ са наложили санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) с нервнопаралитично вещество. Това съобщиха високопоставени представители на правителството на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, цитирани от Ройтерс.

Във видеоконференция те заявиха пред репортери, че мерките се взимат в координация с Европейския съюз и повториха призива на Байдън към Русия да освободи Навални от затвора.

Санкциите са в отговор на това, което високопоставените представители на Вашингтон определиха като опит на Русия да убие Навални миналата година, обвинение, което Москва не приема. Предшественикът на Байдън, президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, не наложи санкции на Русия заради нападението срещу Навални, отбелязва Ройтерс. Байдън възприе по-твърд подход към руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През.

"САЩ не се стремят нито към презареждане в нашите отношения с Русия, нито към изостряне на напрежението", каза единият от представителите на Вашингтон. Смятаме, че Съединените щати и нашите партньори трябва да бъдат ясни и да карат Русия да си плаща, когато поведението й преминава границите, спазвани от отговорните страни, каза той.

Официално: Има евросанкции за Навални

Високопоставените представители на САЩ, които говориха на брифинга, засега обаче не назовават санкционираните руски официални лица, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Байдън налага санкции и на 14 фирми и едно предприятие, повечето от които според него са свързани с производството биологични и химически вещества.

Обявените днес наказателни мерки ще са първата от поредица стъпки на правителството на Байдън "в отговор на редица дестабилизиращи действия", добави единият от висшите служители, които говориха пред репортерите при условие да бъде запазена тяхната анонимност.

Това са първите санкции срещу Русия от правителството на Байдън, което обеща да се противопостави на Путин при предполагаеми нападения срещу руски опозиционни фигури и хакерски действия в чужбина, включително срещу американски правителствени агенции и американски компании, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейският съюз също наложи днес санкции срещу четирима руски висши официални лица заради вкарването в затвора на опозиционера Навални. ЕС забранява влизането на своя територия и замразява авоарите на Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет на Русия, Игор Краснов, главен прокурор на Русия, Виктор Золотов, началник на Националната гвардия, и Александър Калашников, ръководител на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

Брюксел заяви, че четиримата попадат в този списък "заради ролята си в произволното арестуване, преследване и осъждане на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), както и заради репресиите срещу мирните протести във връзка с незаконното отношение към него".

Novini.bg
340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини