Съветът на ООН за човешки права започва новата си сесия със завръщането на САЩ

22 февруари 2021 11:55

Съветът на ООН за човешки права започва новата си сесия със завръщането на САЩ
© Getty images
178 1

Съветът на ООН за човешки права започва днес новата си сесия, която е белязана от завръщането на САЩ и дълбоки разделения за работата му, съобщи БТА.

Сесията ще продължи един месец и ще се води онлайн вместо присъствено в Женева. Сред основните й теми ще са репресията на политически протести в Мианма и Беларус и продължаващите нарушения на човешки права в продължаващата от едно десетилетие гражданска война в Сирия, предаде ДПА.

САЩ напуснаха Съвета през 2018 г. при управлението на Доналд Тръмп. Администрацията на сегашния президент Джо Байдън реши да сложи край на бойкота и да присъства на сесията като страна наблюдател. Държавният секретар Антъни Блинкън обаче заяви, че САЩ все още имат дълбоки съмнения поради постоянното съсредоточаване на Съвета върху Израел, както и поради проблемното състояние на човешките права в някои страни членки.

Фиджи стана председател на Съвета на ООН за правата на човека

Членовете на Съвета Русия и Китай, заедно с бившия член Саудитска Арабия, неотдавна почти осуетиха назначаването на дипломата от Фиджи и бивш върховен съдия Нажат Шамим Хан за председател на Съвета на ООН за човешки права. Според дипломати в Женева спорът около Хан изважда на показ различното отношение към човешките права сред някои членки на Съвета като Русия, Китай, Куба, Венецуела, Филипините и Пакистан. Тези страни редовно заявяват, че Съветът не трябва да се меси във вътрешните дела на други държави чрез разследвания или санкции за нарушения на човешки права, отбелязва ДПА.

Novini.bg
178 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mariaa17

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­и­­­ж­­­т­­­е­ ­­­м­­о­­­я­т­­а­ ­­т­и­­­й­­н­ ­­п­­­у­­­т­к­­а­­ ­­­-­­­ ­­W­W­­W­.­­B­­G­­­1­­7­.­C­­­L­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини