САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата

19 февруари 2021 17:20

САЩ официално се върнаха в Парижкото споразумение за климата
© gettyimages
273 0

САЩ официално се присъединиха отново към Парижкото споразумение за климата днес - почти месец след като Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в стана президент и веднага обеща да се върне към сделката, съобщи БТА.

"Както през 2016 г. беше паметно нашето присъединяване към споразумението, а днес е също толкова паметно нашето повторно включване, така сега е още по-важно това, което ще направим в идните седмици, месеци и години", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той каза, че "климатичните промени и научната дипломация никога повече не могат да бъдат "добавки" в нашите външнополитически обсъждания".

Климатичното затопляне може да е довело до възникването на COVID-19

Парижкото споразумение беше договорено по време на втория мандат на бившия американски президент Барак Обама, когато Байдън беше вицепрезидент. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп извади страната от сделката през 2017 г., но тя излезе официално от договора през ноември 2020 г.

САЩ са единствената държава от 196-те страни, подписали Парижкото споразумение, която се е оттеглила от него.

Байдън е силен поддръжник на многостранните договори и дипломация и показва, че се отнася сериозно към въпросите на климата. Той назначи бившия държавен секретар Джон Кери за свой специален пратеник за климатичните промени.

Мая Йорданова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини