Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 0:0

Поддръжници на Джулиан Асанж искат от правителството на Джо Байдън да прекрати съдебното преследване срещу него

09 февруари 2021 21:25

 Поддръжници на Джулиан Асанж искат от правителството на Джо Байдън да прекрати съдебното преследване срещу него
© Getty Images
467 2

В писмо, публикувано днес, няколко организации за защита на човешките права и за свободата на печата поискаха от правителството на новия американски президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да прекрати съдебното преследване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, предадоха БТА и Франс прес.

49-годишният австралиец е задържан в Обединеното кралство в очакване британското правосъдие да се произнесе по жалбата срещу отказа за екстрадицията му в САЩ.

Американското правосъдие иска да съди Асанж за шпионаж, след разпространяването от 2010 г насам на повече от 700 000 класифицирани документа за американската военна и дипломатическа дейност, по-специално в Ирак и Афганистан.

Подписалите писмото 24 организации, сред които "Хюман райтс уоч", "Амнести интернешънъл" и "Репортери без граници", смятат, че съдебното преследване "застрашава свободата на пресата" и би създало прецедент, който би "криминализирал" журналистическите практики.

Джулиан Асанж поиска 1 млн. долара компенсация от Швеция

Американското наказателно преследване срещу Асанж започна по времето на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, от когото поддръжниците на австралиеца безуспешно искаха да го помилва.

При управлението на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, на когото Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в беше вицепрезидент, американското правосъдие се беше отказало от съдебно преследване на основателя на Уикилийкс.

Преди 10 години Байдън смяташе Асанж по-скоро за "високотехнологичен терорист", отколкото за продължител на публикуваните през 70-те години на миналия век "Досиета на Пентагона", разкрили лъжите на САЩ за войната във Виетнам, отбелязва АФП.

Novini.bg
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ashleya21

2021.04.10 | 03:59

2
­­В­­­и­­ж­т­е­ ­­­м­о­­­я­т­а­ ­­­т­и­­й­н­­ ­­п­­у­­­т­­к­­­а­ ­­-­­ ­­W­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­7­­.­C­­­L­U­B­
тиквун

2021.02.10 | 10:00

1
тиквун да каже нещо за Асанж???? нали се прави на голям демократ???? а педалския съюз да наложи санкции на сащ за заради Асанж????

Добави коментар

Водещи новини