Говорителят на Ердоган се чу със съветника по националната сигурност на САЩ

  • 02 февруари 2021 20:29

  • 854
  • 0
Говорителят на Ердоган се чу със съветника по националната сигурност на САЩ
© Getty Images/Guliver (архив)

Турският президентски говорител Ибрахим Калън е разговарял по телефона със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на канцеларията на Калън.

В съобщението се посочва, че в разговора са били обсъдени двустранните отношения Турция-САЩ, а също и въпросите за Сирия, Либия, Източното Средиземноморие, Кипър, Афганистан, Нагорни Карабах, пандемията от COVID-19 и глобалното споразумение за климата, предава БТА.

САЩ: Руските и турските сили незабавно да се изтеглят от Либия

В разговора е била подчертана необходимостта в бъдещия период да се засилят двустранните отношения, да се поддържа тесен контакт по всички въпроси и ефективно да се използват каналите за диалог с оглед на конструктивно сътрудничество. Изтъкната е също важността от глобално сътрудничество в борбата срещу COVID-19.

В разговора е било изразено единодушие по въпроса за засилване на процеса за постигане на политическо решение в Сирия и Либия и е била подчертана необходимоста от водене на ефективна и съвместна борба срещу всякакъв вид терористични групировки.

Турция се надява Байдън да се върне към споразумението за иранската ядрена програма

Калън и Съливан са обсъдили и ситуацията в Идлиб, като са изтъкнали нуждата от конкретни и бързи мерки срещу нестабилност и хуманитарна криза, която нова бежанска вълна би могла да предизвика в района.

В разговора е било изразено очакване, че проучвателните разговори между Турция и Гърция ще допринесат за мира и стабилноста в Източното Средиземноморие.

Калън е заявил, че Турция посреща със задоволство решението на САЩ за връщане в Парижкото споразумение за климата.

Джо Байдън подписа изпълнителни заповеди за борба климатичните промени

В края на разговора е било изтъкнато, че е нужно да се положат съвместни усилия за намиране на решение с нова перспектива на въпроси като тези за руските системите С-400, за изтребителите Ф-35 и за сирийските кюрдски СЗН /Сили за защита на народа/, по които двете страни имат разногласия.

Изразено е било очакване в новия период двете съюзнически страни да покажат модел на силни, трайни и конструктивни отношения. В разговора е постигнато единодушие за укрепване на НАТО и предприемане на стъпки, които ще допринесат за регионалния и глобален мир и стабилност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
854 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини