Някои републиканци порицаха Тръмп, сега търсят помощта му

  • 29 януари 2021 16:26

  • 966
  • 1
Някои републиканци порицаха Тръмп, сега търсят помощта му
© Getty (архив)

Само преди две седмици лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за виновен за довелото до жертви нападение срещу Капитолия. Вчера обаче той търсеше политическата му подкрепа, написа АП.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Частна среща между двамата в курорта на Тръмп Мар-а-лаго даде сигнал за забележителна промяна в позицията на бившия президент сред републиканските законодатели. Веднага след размириците, вдъхновени от Тръмп, идеята, че след края на президентския си мандат той ще играе каквато и да е решаваща роля след управлението си, изглеждаше твърде невероятна.

Но след първата вълна от осъдителни изказвания, отношението на републиканците към Тръмп изглежда се затопли. Те са напълно наясно, че неговите поддръжници са готови да накажат всеки, който покаже нелоялност. Предвид този факт, партийните лидери работят, за да задържат Тръмп в играта, концентрирайки усилията си към връщането на контрола над Камарата и Сената през 2022 година.

"Единни и готови да победим през 22-а", написа Маккарти в Туитър след срещата им. Както той, така и Тръмп публикуваха изявления за поетия ангажимент да работят заедно, за да помогнат на републиканците да си върнат през 2022 г. контрола над Камарата и Сената.

Повторното сближаване с Тръмп идва в момент, когато тези, които се изправиха срещу него, продължават да усещат последствията. Съюзникът на Тръмп Мат Гейц, републикански конгресмен от щата Флорида, прекара деня в Уайоминг, опитвайки се да свали от поста Лиз Чейни, републиканец номер 3 в Камарата на представителите, която гласува за импийчмънта на Тръмп. На фона на ответните действия републиканците от Сената като цяло показаха тази седмица, че не се канят да осъдят Тръмп.

Макар че Тръмп се опитва да оказва влияние, той безспорно е отслабен.

Преди да подтикне поддръжниците си да щурмуват Капитолия, очакванията бяха Тръмп да прекара периода след президентския си мандат, като весело си разчиства сметките с републиканските си съперници, води в Туитър кампания срещу наследника си и обмисля дали да се кандидатира за втори мандат. Сега той е като цяло изолиран и му е отнета възможността да се изказва в социалните медии, а президентът Джо Байдън се опитва да премахне ефекта от управлението му, указ по указ.

 

Тръмп не е бил виждан на обществено място ,откакто миналата сряда изчезна зад добре поддържаните живи плетове на Мар-а-Лаго, половин час преди да приключи президентския му мандат. Той прекарва дните си в консултации с помощници и адвокати, докато се подготвя за историческия си втори процес за импийчмънт.

Сега нещата са доста по-различни.

Миналият път Тръмп имаше армия от защитници, включваща екип от вашингтонски адвокати, президентски комуникационен център, финансиран от данъкоплатците екип от юрисконсулти и твърдата подкрепа на водещите републиканци, включително на националния комитет на Републиканската партия.

Този път Тръмп все още се бори да сформира правен екип, докато до процеса остават по-малко от две седмици. "Мисля, че той е в доста неблагоприятно положение", заяви адвокатът по криминални дела Алън Дершовиц, който беше част от правния екип на Тръмп през 2020 г., но този път е в дългия списък на адвокатите, които няма да участват.

Но дори процесът по импийчмънта му, който преди беше разглеждан като възможност за републиканците в Сената да прогонят Тръмп от партията, като му забранят да се кандидатира отново за изборна длъжност, вече се използва като призив за обединяване на партията срещу демократите.

Вместо да обсъждат дали той е виновен за "съзнателно подбуждане към насилие срещу правителството на САЩ", републиканците отправиха нападки срещу процеса, заявявайки, че е неконституционно да се съди президент, който вече е напуснал Белия дом.

"В момент, когато страната ни се нуждае от обединение, демократите в Конгреса прибягват отново към същата стратегия, която използваха през последните четири години: политически мотивиран опит да спечелят нечестно преимущество, който само ще ни раздели още повече", каза председателят на националния комитет на Републиканската партия Рона Макданиъл в изявление, публикувано след разгорещени вътрешни спорове дали групата трябва да отправи публични критики срещу Тръмп за подбуждане на размириците.

Републиканците в Сената намаляват критиките си срещу Доналд Тръмп

В интервю Макданиъл отказа да критикува петимата републикански сенатори, гласували тази седмица за даване на ход на процеса. Но тя заяви, че "е по-важно да гледаме 45-те, които заявиха, че това е нелепо".

С изключение на процеса, Тръмп постепенно започна да се връща към обществения дебат, като публикува прессъобщения на политическия комитет, който създаде, преди да напусне Белия дом. "Той се освобождава от напрежението. Има правен екип, който се опитва да организира, и просто трябва да продължи да прави това, което прави", заяви сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм от Южна Каролина, близък съюзник на Тръмп в Конгреса, който му помагаше да създаде правен екип, след като множество правни фирми се отказаха.

"Мисля, че има промяна", заяви Мат Шлап, председател на Американския консервативен съюз, друг съюзник на Тръмп.

Джейсън Милър, съветник на Тръмп, настоя, че е "прекалено рано" да се обсъжда стратегията на президента по въпроса за импийчмънт и политическите планове след края на президентския му мандат, в които се очаква да участват бившия политически директор на Белия дом Брайън Джак и бившия мениджър на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиън.

"Водили сме дискусии къде искаме да се активизираме във връзка с междинните избори през 2022 г. и как да помогнем на републиканците да спечелят отново Сената и Камарата", каза Милър, но Тръмп все още не е решил дали ще се намеси в първичните избори против републиканците, гласували за импийчмънта му.

След като тези членове на партията се сблъскаха с остра ответна реакция от поддръжниците на Тръмп, във вторник републиканците от Сената подкрепиха с голямо мнозинство предложение за отхвърляне на втория процес за импийчмънта му.

Стана ясно кога внасят в Сената обвиненията към Тръмп за подбудителство към бунт

"Мисля, че е доста ясно, че републиканските гласоподаватели са твърдо против импийчмънта и че републиканците, които гласуват за него, го правят на свой риск", заяви Милър.

Въпреки размириците на Капитолия, проучванията показват, че Тръмп остава изключително популярен сред републиканските гласоподаватели - много от които вече се смятат за по-тясно свързани с него, отколкото с партията. "Те не толкова се опитват да задържат Тръмп близко до себе си, колкото се опитват да задържат привържениците му", каза Алекс Конант, стратег на републиканците. "Мисля, че напускането на Тръмп остави огромен вакуум. Той беше единственото, което обединяваше републиканците повече от всичко. Имам предвид, че в продължение на четири години Републиканската партия беше станала партията на Тръмп. Без Тръмп начело на партията очевидно се образува вакуум във властта и мисля, че виждате как това се проявява сега в Конгреса", добави той.

Въпросът е дали влиянието на Тръмп ще се запази.

Вътрешните разделения, които неговият екип всява, може в крайна сметка да попречат на целта на неговата партия да си върне контрола над Конгреса. И не е ясно дали той може да прехвърли личната си популярност върху други кандидати, когато самият той не се явява на изборите. През 2018 г. републиканците загубиха контрола над Камарата, а този месец и над Сената, въпреки отправения в последната минута призив от страна на Тръмп.

Греъм, който обяви този месец, че е приключил с Тръмп - "всичко, което мога да кажа, е да не ме броите повече. Когато стига, стига" - по-късно подчерта колко важно е да се запази единството на партията.

"Искам да се уверя, че Републиканската партия може да събере сили и да се завърне и ще имаме нужда от Тръмп, а Тръмп се нуждае от нас", заяви той пред медиите.
Що се отнася до републиканците, които гласуват за осъждането на Тръмп, "предполагам, че зависи от това, в кой щат сте и в каква фаза на кариерата си сте", пошегува се той

Последвайте канала на

966 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.29 | 19:35

1
Единия от тях е баш ребубликанецо Цвъки Цвъкев!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини