Министърът на отбраната на САЩ: Германия е високо ценена страна на базиране на американски войски

  • 28 януари 2021 18:22

  • 542
  • 2
Министърът на отбраната на САЩ: Германия е високо ценена страна на базиране на американски войски
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският министър на отбраната Лойд Остин е заявил пред германската си колежка Анегрет Крамп-Каренбауер по време на първия им телефонен разговор след встъпването му в длъжност, че Германия е "високо ценена" страна за базиране за американските войски, съобщи германското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

Миналата година тогавашният американски президент Доналд Тръмп разпореди намаляване на американския военен контингент в Германия с повече от 25 процента и Пентагонът проучва как може да бъде направено това. Германски представители се надяват, че тази заповед може да бъде отменена от новото американско правителство и германското министерство на отбраната заяви, че в телефонния си разговор с Крамп-Каренбауер вчера Остин е "подчертал, че Германия е високо ценена като страна на базиране, и че американските войници се чувстват много комфортно там".

"САЩ продължават да разглеждат военното си присъствие в Германия като важна част от общата сигурност", посочи германското министерство на отбраната, обобщавайки съдържанието на телефонния разговор.

Близо 34 000 американски войници са разположени в Германия, включително в ключови американски военни обекти като ВВС базата "Рамщайн" и щабовете на американското командване за Европа и за Африка.

Лойд Остин става първият чернокож шеф на Пентагона

Американското министерство на отбраната заяви, че Остин "е изразил благодарност на Германия за това, че продължава да приема отлично американските войски и е изявил желание за продължаване на диалога за американското присъствие в Германия".

Двамата министри са обсъдили също широк спектър от други въпроси, включително сътрудничеството в рамките на НАТО и ситуацията със сигурността в Афганистан и Ирак.

Последвайте канала на

Novini.bg
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
еmo

2021.01.28 | 20:08

1
Интересно тоя дали знае къде на картата се намира Германия .?

2021.01.29 | 15:51

2
Със сигурност по-добре от теб.

Добави коментар

Водещи новини