Първият разговор между Путин и Байдън се е състоял по инициатива на Русия

27 януари 2021 14:49

Първият разговор между Путин и Байдън се е състоял по инициатива на Русия
© Getty images
764 0

Първият телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с президента на САЩ Джо Байдън се е състоял по инициатива на руската страна, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.


Той напомни, че разговорът между двамата президенти се е състоял вчера следобед и поясни, че Москва го е предложила, за да може също да поздрави Байдън за началото на работата му на поста президент на САЩ и за да се обсъдят актуални въпроси, на първо място решението за продължаване на договора за ядрените оръжия между САЩ и Русия Нов СТАРТ с пет години.

Песков отбеляза, че разговорите за рестартиране на отношенията между Русия и САЩ не почиват на реални основания и е неуместно самият термин да се използва. Той заяви, че удължаването с пет години на действието на договора Нов СТАРТ е достатъчен срок за добра работа по него, било за ново удължаване, било за изготвяне на нов договор.

Путин: Не трябва да допускаме световни въоръжени конфликти

По този повод руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви, че Русия не разглежда възможността за ново удължаване на Нов СТАРТ. "Договорът не предвижда следващо удължаване. В самия договор е предвидено еднократно удължаване за срок до пет години, така че трябва да работим по нещо, което ще го замени", каза Рябков. Той добави, че не очаква подобряване на двустранните отношения след продължаването на договора.

В разговора между двамата президенти Джо Байдън е повдигнал въпроса за руския блогър Алексей Навални и получи необходимите разяснения от президента Путин, заяви Песков. Той не уточни кои аспекти от ситуацията с Навални са били обсъдени, а само каза, че са касаели въпросите, които е повдигнал Байдън, и не на всички тях е било отговорено. Русия е готова да обсъди със САЩ запазване на договора "Открито небе", ако има такъв интерес от американска страна, каза Песков.

Сергей Рябков отбеляза, че засега администрацията на Байдън не е правила предложения по договора "Открито небе" и въпросът за излизането на Русия от него вече е принципно решен. Преди това САЩ също взеха решение да излязат от този договор.

Novini.bg
764 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини