Здравните власти в САЩ допускат по-голям интервал между 2 дози ваксина

22 януари 2021 18:05

Здравните власти в САЩ допускат по-голям интервал между 2 дози ваксина
© gettyimages
422 0

Представители на американските здравни власти казаха, че втората доза на ваксина срещу COVID-19 може в някои случаи да бъде инжектирана и шест седмици след първата, когато не е възможно тя да бъде осигурена навреме, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20725

В повечето случаи препоръчаният интервал от три седмици за ваксината на "Пфайзер" и четири седмици за "Модерна" трябва да се спазва, пише в издадените препоръки на американските Федерални центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

САЩ няма да могат сами да запълнят дупката във финансирането на програмата КОВАКС

Понякога обаче "ситуацията е напрегната и е много трудно дозата да е точно навреме", каза експертът по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи пред Си Ен Ен. "Не виждам голям проблем с тази (шестседмична препоръка), ако ситуацията означава, че е толкова напрегнато и не може да бъде осигурен 28-дневен или 21-дневен интервал".

От компанията "Модерна" заявиха, че нямат данни, за да посочат информирано последствията от препоръката, докато от "Пфайзер" не отговориха на искането за коментар, отправено от Ройтерс.

Великобритания започна да прави двете ваксинации на все-по-голям интервал - до 12 седмици, въпреки малкото данни, с надежда така повече хора да получат първоначалната защита.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20725

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
422 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар