САЩ няма да могат сами да запълнят дупката във финансирането на програмата КОВАКС

  • 22 януари 2021 17:54

  • 498
  • 0
САЩ няма да могат сами да запълнят дупката във финансирането на програмата КОВАКС
© gettyimages

Решението на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да се присъедини към програмата за осигуряване ваксини срещу коронавируса за по-бедните страни КОВАКС е много важно за финансирането ѝ, но само по себе си е недостатъчно, за да запълни недостига на средства за нея. Това заяви един от съпредседателите на Съвета за подпомагане към КОВАКС - норвежкият министър на международното развитие Даг Инге Улстейн, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Улстейн, който председателства съвета заедно с Южна Африка, заяви, че и другите богати страни трябва да помогнат, и ги призова да дарят средства за още дози. Разпределението на ваксини по програмата КОВАКС, която е под егидата на Световната здравна организация и Глобалния съюз за ваксини и имунизация (ГАВИ), ще започне идния месец.

САЩ гарантираха своите запаси от ваксина срещу коронавируса и сега трябва да помогнат на бедните страни

Предвижда се чрез нея за тази година до бедните страни да достигнат 1,8 милиарда ваксини. Вчера главният здравен експерт, съветващ Байдън, Антъни Фаучи обяви намерението на САЩ да се включат в програмата. Улстейн съобщи, че за 29 януари е насрочена среща под председателството на финансовите министри на Норвегия и Южна Африка, на която те ще настояват пред отделните правителства за още средства. Преди това представители на СЗО призоваха да бъде запълнена многомилиардна дупка във финансирането за ваксини, тестове и лекарства.

Улстейн потвърди, че точният размер на недостигащите средства за текущата година е 27 милиарда долара. Върху богатите страни расте натискът да даряват ваксини, след като се засилиха критиките за неравенство при разпределението им по света. Шефът на СЗО дори предупреди в тази връзка, че има опасност от "катастрофален морален провал".

Съветът за подпомагане на КОВАКС си е поставил за задача да мобилизира финансова и политическа подкрепа за програмата, включително сред богатите страни от Г-20.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини