Д-р Фаучи: САЩ остават в СЗО, могат да се присъединят към инициативата COVAX

  • 21 януари 2021 12:05

  • 290
  • 0
Д-р Фаучи: САЩ остават в СЗО, могат да се присъединят към инициативата COVAX
© Getty images

Главният медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън, д-р Антъни Фаучи, потвърди в четвъртък, че САЩ ще останат член на Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Това става само часове, след като в сряда положилият клетва 46-и президент на САЩ Байдън подписа изпълнителна заповед, с която отменя решението на администрацията на предишния президент Тръмп страната да се оттегли от СЗО.

По време на видеоконференция д-р Фаучи добави, че САЩ ще изпълнят финансовите си задължения към СЗО и ще спрат да изтеглят своите служители, работещи с организацията, предаде БНР.

Антъни Фаучи обясни кога в САЩ ще бъде достигнат стаден имунитет

Той също така обяви, че Джо Байдън вероятно ще подпише директива за намерението САЩ да се присъединят към инициативата COVAX, която има за цел да осигури равномерно разпределение на коронавирусната ваксина по целия свят.

COVAX е глобална схема, съвместно ръководена от международен алианс за ваксини, наречен Gavi, Коалиция за иновации за готовност за епидемия, а също и от СЗО. Създадена е, за да осигури равен достъп до Covid ваксини за всяка държава в света. Целта му е да достави 2 милиарда доза безопасни и ефективни ваксини, които са преминали регулаторно одобрение и/или предварителна квалификация на СЗО до края на 2021 година.

Последвайте канала на

Novini.bg
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини