Тръмп помилва бившия си съветник Стив Банън и още близо 150 души

  • 20 януари 2021 08:36

  • 906
  • 1
Тръмп помилва бившия си съветник Стив Банън и още близо 150 души
© getty images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския помилва бившия си съветник Стив Банън, в рамките на вълна от помилвания и отмени на присъди на 143 души, сред които рап звезди и бивши членове на Конгреса, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Помилванията бяха обявени от Белия дом в полунощ местно време, броени часове преди края на президенството на Тръмп.

Президентът обаче не е подписал заповеди за помилване на самия себе си, членове на семейството си или адвоката си Руди Джулиани, водил неуспешните опит за отмяна на резултатите от президентските избори миналата година, които Тръмп загуби.

Тръмп помилва и рапърите Лил Уейн и Кодак Блек, които бяха обвинени в престъпления, свързани с притежание на оръжие, както и бившия кмет на Детройт Куаме Килпатрик, осъден на 28 години затвор по обвинения в корупция.

Банън беше ключов съветник на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп през 2016 г., но миналата година беше обвинен в измама на поддръжници на президента, в опит да събере средства за изграждане на стената по границата с Мексико. Той отрече вината си пред съда.

Посланикът ни във Вашингтон разкри какво ще се случи на церемонията по стъпване в длъжност на Байдън

Представители на Белия дом бяха посъветвали Тръмп да не помилва Банън. Двамата наскоро подновиха отношенията си, докато президентът търсеше доказателства за недоказаните си твърдения за измама на изборите, според информиран източник.

67-годишният Банън е поредният получил помилване политически съюзник на Тръмп, който често използваше правомощията си, за да наказва противниците си и да награждава лоялните към него, отбелязва Ройтерс. Преди това той помилва съветника по националната сигурност Майкъл Флин, обвинен, че е излъгал пред ФБР за разговорите си с бившия руски посланик и замени присъдата на

Роджър Стоун, обвинен, че е излъгал пред Конгреса по време на разследването на предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 година.

Банън все още може да бъде обвинен в щатския съд на Ню Йорк, където помилването на президента няма да му помогне, според Даниъл Алонсо, бивш прокурор, който работи в правната фирма Бъкли.

Последвайте канала на

Novini.bg
906 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.20 | 09:30

1
ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!

Добави коментар

Водещи новини