Тръмп подписа указ за ограничаване на покупките на дронове от Китай и Русия

  • 19 януари 2021 08:55

  • 489
  • 0
Тръмп подписа указ за ограничаване на покупките на дронове от Китай и Русия
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа указ, ограничаващ държавните покупки на дронове от страни противници на САЩ, към които настоящото американско правителство причислява Русия, Китай, Иран и Северна Корея, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС.

"Дронове се използват от нашите правоохранителни органи и за оказване на помощ при стихийни бедствия. Използването на апарати, произведени от нашите противници, застрашава националната и икономическата ни сигурност", се посочва в указа.

Тръмп забранява с указ американските инвестиции в китайски компании, свързани с китайските военни

"Операциите на правителството на САЩ с използване на дронове засягат събирането и съхранението на поверителна информация...Политиката на САЩ се състои в това да се предотврати използването на средства на данъкоплатците за покупка на апарати, създаващи неприемлив риск (за националната сигурност), или на програмно осигуряване, на жизненоважни електронни компоненти на апарати, произведени от чуждестранни противници.  Политиката се състои в насърчаване на използването на апарати местно производство", се казва в текста..

Указът разпорежда на американските ведомства да оценят всички рискове за сигурността от произведени в Китай дронове в американският държавен флот и да дадат приоритет на тяхното премахване, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини