Ето какво ще направи през първия си ден като президент Байдън

17 януари 2021 07:11

Ето какво ще направи през първия си ден като президент Байдън
©
3269 6

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден на поста, в сряда, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

С тях той ще встъпи отново Америка в Парижкото споразумение за климата, заяви снощи началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн. С това ще започне 10-дневна серия от декрети, с които Байдън ще се опита да промени курса след президентството на Доналд Тръмп.

Освен това новият президент ще отмени наложените ограничения върху имиграцията от някои предимно мюсюлмански страни, ще наложи задължително носене на маски на територията на федералното правителство и по време на пътуване между щатите. Доналд Тръмп отказваше да въведе подобни мерки.

Използването на президентски укази избягва необходимостта да се изчаква одобрение от двете камари на Конгреса на САЩ, отбелязва АФП. Освен това така Сенатът на САЩ ще може да се посвети изцяло на процедурата по импийчмънт на Тръмп.

Джо Байдън готов с дипломатическия си екип

За пълното постигане на поставените от Байдън цели обаче ще бъдат необходими действия от страна на Конгреса, добави Рон Клайн, цитиран от АП.

Освен това Байдън заяви снощи, че ще разчита на съветите на учени, които "да гарантират, че всичко, което правим, се основава на наука, факти и истината". Главният му научен съветник ще бъде генетикът Ерик Ландер.

За пръв път в историята на САЩ постът на главен научен съветник ще се смята за министерски, отбелязва АП.

Новите научни съветници на президента на САЩ ще трябва да се концентиррат на първо мясти върху проблемите на борбата с пандемията, възстановяването на икономиоката и измененията на климата, предаде ТАСС.

Novini.bg
3269 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Пръднал е публично,

2021.01.17 | 07:41

1
какво друго може да се очаква от тоя сенилен дъртак, който не помни имената на внучките си. Изборите в САЩ - резил от световен мащаб.
чук

2021.01.17 | 11:57

6
Ами браво! На 78 години и става президент на най-мощната държава в света. Ти на тая възраст сигурно вече няма да различаваш виното от ракията.
поджар

2021.01.17 | 11:43

5
Теб какво те вълнува, нали ти дават топла супа и мека възглавница. Вземай си хапчетата и слушкай санитарите.

2021.01.17 | 08:51

3
Русия Китай и Борисов!Изгоряха живи.
що

2021.01.17 | 10:54

4
тъй?

2021.01.17 | 08:47

2
САЩ е обреченч с Байдън .Сега ще напълни страната с всякаква измет,както се напълни Европа.СЛед 30години мюсюлманите в Европа и САЩ ще бъдат основна част от населението.Никой не може да ме убеди ,че това не е нечия цел и политика.

Добави коментар

Водещи новини