Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през януари след щурма на Капитолия

15 януари 2021 17:55

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през януари след щурма на Капитолия
© Getty Images/Guliver
512 1

Доверието на потребители в САЩ в икономическото развитие на страната се влоши малко по-силно от очакваното в началото на януари, тъй като американците реагираха негативно на нападението на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп и на продължаващото рязко нарастване на случаите на коронавирусна инфекция и на броя на починалите с Covid-19, показват предварителни резултати от проучване на Университета на Мичиган, цитирани от БНР.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 155

Индексът на потребителското доверие в САЩ спадна през януари до 79,2 пункта от 80,7 пункта в края на декември и при очаквания на финансовите пазари за по-умерено понижение към 79,5 пункта. Въпреки това понижение индексът на потребителските нагласи се задържа над неговото тримесечно дъно от 77,0 пункта, достигнато през ноември.

"Настроенията на потребителите отчетоха незначителни спадове в началото на януари въпреки ужасяващия ръст на смъртните случаи от Covid-19, щурмуването на Капитолия и импийчмънта на Тръмп", посочи главният икономист на Университета в Мичиган Ричард Къртин.

Той добави: "Всички това обаче беше компенсирано от позитивните нагласи по отношения на ваксините срещу Covid-19 и по отношение на икономическата политика, която ще бъде водена от новоизбрания президент Джо Байдън".

Бунтовниците в Капитолия са възнамерявали да заловят и убият политици?

Периодът на проучването обхвана първите дни на януари, включително 6 януари, когато хиляди гневни поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, докато американските законодатели  потвърждаваха победата на демократа Джо Байдън над републиканския президент на изборите, проведени на 3-ти ноември 2020 г. Впоследствие Тръмп се оказа в процедура по импийчмънт за подбуждане на тълпата към насилие.

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност спадна в началото на януари до 73,8 пункта от 74,6 пункта в края на декември, докато индексът, определящ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната, се понижи доста по-сдържано до 84,8 от 84,9 пункта.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 155
Novini.bg
512 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
deadox

2021.01.15 | 19:08

124748
Егати еквилибристиките, за да обяснят, защо американците бойкотират големите компании, след тоталната фашистка цензура от тяхна страна.

Добави коментар