Поредно понижаване на продажбите на дребно в САЩ и през декември

15 януари 2021 16:48

Поредно понижаване на продажбите на дребно в САЩ и през декември
© Getty images
225 0

Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през декември за трети пореден месец, тъй като подновените ограничителни мерки, целящи забавяне на разпространението на COVID-19, доведе до намаляване на разходите в ресторантите и до намаляване на пазаруването в моловете, предаде БНР. Това е пореден сигнал, че американската икономика загуби рязко скоростта на възстановяване с наближаване на края на 2020 г.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през декември се понижиха с 0,7% до 540,9 млрд. долара спрямо ноември, когато отбелязаха спад с 1,4% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 1,1%), докато очакванията на финансовите пазари бяха продажбите да останат на нивото от предходния месец. Това представлява влошаване на търговията за трети пореден месец през последното тримесечие на изминалата година.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно през декември обаче се увеличиха с 2,9 на сто (спрямо последния месец на 2019 г.).

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се свиха през декември с 1,4% след спад с 1,3% през ноември, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те се свиха с цели 2,1 на сто.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, спаднаха през декември с цели 1,9% при очаквания за слабо повишение с 0,1% и след техен спад с 1,1% през ноември. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като слабите данни предполага, че търговията на дребно няма да се отрази позитивно върху икономическия растеж през последното тримесечие на 2020 г.

Слабия днешен доклад след негативните нови от края на миналата седмица, според които икономиката на САЩ е загубила работни места през декември за прът път от осем месеца. По-нататъшни съкращения вероятно ще им и през януари 2021 г., имайки предвид рязкото повишаване на новите заявления за обезщетения за безработица през първата седмица на месеца.

Ръст на печалбата на JPMorgan с 42% през последното тримесечие

Всички това изглежда потвърждава очакванията на икономисти и анализатори за рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ през четвъртото тримесечие на изминалата година.

Осреднената прогноза е за нарастване на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие с около 5% годишно, но след като през третото тримесечие беше отбелязан рекорден икономически ръст от 33,4%, който последва драматичния спад с 31,4% през периода април - юни - най-дълбокият спад, откакто правителството започва да води отчет на този тип да ни през далечната 1947 г.

Novini.bg
225 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар