Гардиън: Има риск процесът срещу Тръмп да затрудни първите дни Байдън

  • 15 януари 2021 09:39

  • 460
  • 0
Гардиън:  Има риск процесът срещу Тръмп да затрудни първите дни Байдън
© Getty (архив)

"Сенатът планира процес за Доналд Тръмп, докато Републиканската партия претегля рисковете от негово осъждане", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

При настъпилото разцепление сред републиканците, след като опитът на президента да промени изборните резултати предизвика сблъсъци, много от тях се опитват да преценят до какво би довело гласуване за осъждане на Тръмп. Ако това се случи, това създава възможност той да бъде дисквалифициран от заемане на изборна длъжност в бъдеще, пише изданието.

Остава обаче неясно дали 17-те сенатори републиканци, чиито гласове ще са необходими за осъждане на Тръмп с мнозинство от две трети, биха се съгласили да го обявят за виновен. Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм трескаво работи за създаване на достатъчно голяма група против осъдителна присъда с аргумента, че тя само би разпалила още повече страстите в една опасно разделена нация.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл изпраща смесени сигнали каква е позицията му по въпроса, като според републикански стратези и сътрудници в Капитолия той накрая може да наклони везните в едната или другата посока. Ако Сенатът гласува за осъждане на президента, той след това може да дисквалифицира Тръмп от заемане на изборна длъжност в бъдеще с обикновено мнозинство и тази перспектива мотивира хора и в двете партии, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Демократите в Сената се надяват на двупартийна подкрепа за осъждане на Тръмп", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

От екипа на лидера на демократите в Сената Чък Шумър се набляга на сътрудничеството с републиканците вместо на конфликт с тях, което навежда на мисълта, че демократите искат това тяхно второ усилие да осъдят Тръмп да получи по-широка двупартийна подкрепа от първото, когато само един сенатор републиканец застана на тяхна страна, пише вестникът.

Въпреки безпрецедентната бързина, с която Камарата на представителите гласува импийчмънт на президента в сряда, само една седмица след смъртоносния щурм на Капитолия от тълпа привърженици на Тръмп, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл отхвърли призивите на демократите горната камара да заседава преди 19 януари, както е по график, един ден преди встъпването в длъжност на новия президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. Все повече сенатори републиканци, включително самият Макконъл, изпратиха сигнали през последните дни, че са склонни да осъдят Тръмп по обвинението в "подстрекаване към бунт".

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите: Тръмп е отговорен за атаката срещу Капитолия

За такова осъждане е нужно мнозинство от две трети, което значи, че 17 от 50-те републиканци в Сената трябва да се присъединят към 50-те демократи. Някои сенатори демократи намекнаха, че този път процедурата може да е много по-кратка от процеса миналата година, който продължи 21 дни и завърши с оправдаване на Тръмп, отбелязва "Вашингтон пост".

"Има риск процесът на Тръмп да затрудни първите дни на управлението на Байдън", е заглавието на в. "Гардиън".

Засега не е посочена дата, на която Камарата на представителите ще внесе обвинението срещу Тръмп в Сената за процес. Сенатът ще заседава отново на 19 януари, ден преди встъпването в длъжност на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в като 46-и президент на САЩ и на Камала Харис като негова вицепрезидентка, пише британският вестник.

Бърз процес може да затрудни спешните усилия на Байдън неговите избраници за министри да бъдат утвърдени от Сената и да се захване с борбата срещу върлуващата пандемия от коронавируса и свързаните с нея икономическа криза и хаос при ваксинациите. Байдън призова лидерите на Сената да не се занимават единствено с процеса в първите му дни в Белия дом, а да се обърне внимание и на кризите, пред които е изправена бъдещата му администрация, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини