Майк Пенс отказа да се позове на 25-ата поправка, за да отстрани Тръмп от президентския пост

  • 13 януари 2021 06:33

  • 993
  • 1
Майк Пенс отказа да се позове на 25-ата поправка, за да отстрани Тръмп от президентския пост
© Getty Images/Guliver

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, предаде ДПА.

Пенс изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича "политически игри" опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

"Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна", каза вицепрезидентът.

Официално поискаха Пенс да свали Тръмп

"Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране", каза Пенс и добави, че използването й "по този начин ще създаде ужасен прецедент".

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за "неспособен" да упражнява функциите си. При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент.

Долната камара на САЩ ще разгледа обвинителния акт срещу Тръмп за импийчмънт

"Миналата седмица не се поддадох на натиска, за да упражня власт, надхвърляща тази, дадена ми от конституцията, за да определя резултата от изборите. Няма да се поддам и сега на опита на Камарата на представителите да играя политически игри в толкова труден момент", каза Пенс.

"Призовавам Вас, както и всички членове на Конгреса, да избягвате действия, които ще разделят още повече страната", написа още Пенс. Той призова Пелоси да съдейства за успокояването на страстите момент, когато САЩ се готвят за встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Тръмп продължава да упорства на фона на призиви да подаде оставка

Отрицателният отговор на Пенс гарантира, че демократите ще пристъпят още днес към разглеждане на обвинителния акт, според който Тръмп е извършил "подстрекателство към бунт" на 6 януари, когато негови привърженици нахлуха в Капитолия, допълва БТА.

Novini.bg
993 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.13 | 07:07

1
Смейте се на Крачунов и малоумния му скапан сайт блитз ! Искам го поднесен на поднос и да му отрежа скапаната тиква ! Крачунов искаме те във формата на боксова круша и да те пречукаме с тежки удари хеххехехех

Добави коментар

Водещи новини