В последните си дни на поста Тръмп отива в Тексас, за да се похвали със стената по границата с Мексико

12 януари 2021 14:59

В последните си дни на поста Тръмп отива в Тексас, за да се похвали със стената по границата с Мексико
© Getty Images/Guliver (архив)
471 0

След като след обсадата на Капитолия президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския дни наред остана далеч от погледите, сега той се отправя към Тексас, за да възвеличае един от стълбовете на своето президентство: кампанията си срещу нелегалната имиграция. Тръмп ще отлети днес за Аламо, Тексас, град в долината на Рио Гранде в близост до мексиканската граница. Градът носи името на мисията "Сан Антонио", където обсадена малка група бойци за тексаска независимост 13 дни отблъсква мексиканските сили. Повечето от тях загиват, но мисията става символ на съпротивата на тексасците, които накрая побеждават мексиканската армия, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Посещението на Тръмп, несъмнено символ на съпротивата на президента, идва след като той в последните дни от своя мандат той е изолиран, наранен и вторачен в перспективата от втори импийчмънт, след като миналата седмица негови привърженици щурмуваха федералния Капитолий в опит да осуетят мирното предаване на властта.

Съветници приканваха президента да използва последните си дни на поста, за да изтъкне най-важните според тях постижения на президентския си мандат: голямото намаляване на данъците, усилията му да отмени или ограничи федералните регулации и трансформацията на федералните съдилища чрез назначаване на консервативни съдии. Тръмп обаче нееднократно се противопоставяше на техните опити, потърсил убежище в Белия дом, зад затворени врати, обсебен от безпочвени обвинения за изборни измами и конспирации.

Доналд Тръмп разкри своята версия за баталните сцени

Пътуването му ще е първата публична поява на Тръмп след речта му в сряда към неговите поддръжници, в която ги прикани към "борба", и преди насилието в Капитолия.

Очаква се Тръмп да направи изказвания, в които да подчертае усилията на неговата администрация да ограничи нелегалната имиграция и постигнатия напредък по предизборното му обещание от 2016 г., а именно, построяването на "голяма прекрасна стена" по южната граница, впечатляваща структура от бетон и стомана. С течение на времето Тръмп настояваше за промени, повечето от което ляха отхвърлени - искаше тя да бъде боядисана в черно, да пари на ръцете при докосване; искаше да бъде покрита със смъртоносни шипове; даже искаше покрай нея да има ров с алигатори.

Накрая по време на неговата администрация бяха построени към 450 мили (725 км) от граничната стена, които вероятно ще станат 475 мили (765 км) до деня на встъпване в длъжност на новия президент. По-голямата част от стената е построена на мястото на вече съществуващи по-малки заграждения, но новата стена е определено по-трудна за преодоляване.

През последните четири години Тръмп и неговото правителство предприемаха крайни и често незаконни действия за възпиране както на нелегалната, така и на легалната имиграция. През последната му година техните усилия бяха подпомогнати от коронавирусната пандемия, която прекрати международните пътувания. Но през последните месеци броят на хората, спрени при опит да пресекат незаконно южната граница, бавно се увеличаваше. Данните от декември са за близо 74 хиляди срещи с нарушители по южната граница, което е с 3 на сто повече от ноември и с 81 на сто повече от предходната година.

Марк Морган, комисар на федералната агенция "Митници и гранична защита", предупреди следващата администрация, че смекчаването на политиката на администрацията на Тръмп, вкл. спирането на строителството на стената, ще доведе до голямо увеличаване на броя на желаещите да преминат границата и ще създаде "неописуема криза през първите няколко седмици".

Избраният за президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в каза, че ще спре строителството на стената по границата и в случаите, когато е възможно, ще подпише изпълнителни укази за отмяна на някои от ограниченията на Тръмп върху имиграцията и кандидатите за убежище. Но Байдън и неговите съветници признаха, че ако действат твърде бързо, може да възникне нова криза по границата. Байдън каза, че администрацията му може би ще се нуждае от шест месеца, за да осигури финансиране и да задейства необходимата инфраструктура за разхлабване на ограниченията от ерата на Тръмп.

Тръмп извършил нарушения, които са основание за импийчмънт?

В посещението в Тексас няма да участва и.д. министър на вътрешната сигурност Чад Улф. Вчера той внезапно подаде оставка, само дни след като се зарече да остане на поста си до края на мандата на Тръмп.

След насилието в Капитолия няколко организации, сред които Правният център за бедността в Юга, призоваха Тръмп да отмени визитата си в Тексас.

"Насилието, към Тръмп подстрекаваше миналата седмица, и насилието на неговата антиимигрантска политика са следствие от тревожния факт от засилването на влиянието на бялата националистическа идеология, която нашата страна трябва да има предвид и с която трябва да се бори до пълно изкореняване", каза Ефрен Оливарес, заместник-директор по правните въпроси в центровете от проекта "Справедливост за имигрантите". "Планираното пътуване на президента до границата само ще причини още вреди и ще породи още насилие", добави той.

Novini.bg
471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини