Доц. Борис Попиванов: Глобалната стабилност все още има нужда от силна и внушаваща Америка

Нахлуването в Капитолия - сградата на Конгреса на САЩ,  по-скоро затвърди съществуващи нагласи. Онези, които не вярват в демокрацията с американско лице, получиха нови аргументи, примери, фотографии и мемета. Обратно, онези, които вярват, или претендират, че вярват, стават още по-убедени, че няма по-велика демокрация от Америка, но един лош Тръмп представлява кратко и злощастно отклонение. Това коментира пред Novini.bg преподавателят по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Борис Попиванов.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 136

Той е на мнение, че с началото на мандата на Джо Байдън противоречията няма да утихнат. Възможно е дори враждуващите лагери ще се ожесточават.

"Големият проблем е тежкото разделение в американското общество. Въпреки обединителните послания на Байдън идват сигнали, че той ще се ориентира към една по-скоро реваншистка линия. А това не вещае нищо положително за американското единство. Всички видяхме нашествениците в Капитолия. Видяхме лицето на една друга Америка, може би не най-симпатичната, но тя съществува и получи от Тръмп шанса да излезе напред. Следователно няма да пожелае отново да изчезне в забрава. Банално стана да говорим, че живеем в преход от еднополюсен към многополюсен свят. Този преход обаче не е завършил", обясни доц. Попиванов.

Доц. Борис Попиванов, Кадър: Nova

Тръмп извършил нарушения, които са основание за импийчмънт?

Безспорно водещата световна сила се разклати с идването на власт на Доналд Тръмп. Пандемията също уязви Америка. Последните събития с бунта в Капитолия пък съвсем разклатиха американското общество. По повод ролята на САЩ в света доц. Попиванов анализира:

Глобалната стабилност все още има нужда от силна и внушаваща уважение Америка. Късогледството на американските политически елити, и републикански, и демократични, рискува да я подкопае. САЩ стигнаха до точката, в която консенсус за миналото и настоящето много трудно може да бъде реализиран. На тях им трябва сплотяваща, вдъхновяваща, мобилизираща идея за бъдещето и за мястото на Америка в това бъдеще. Дано само не се окаже, че първостепенните задачи са оставени на второстепенни политици. 

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 136

Коментари

 1. 2021.01.11 | 17:39
  Мутри престъпни
 2. 2021.01.11 | 17:38
  велики са
 3. 2021.01.11 | 16:41
  Хайде няма нужда
 4. 2021.01.11 | 16:24
  тия доценти и професори, икономисти и незнам си какви оправиха българия, сега и сащ ще оправят.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет