Импийчмънт на Тръмп утре?

  • 11 януари 2021 10:07

  • 4257
  • 7
Импийчмънт на Тръмп утре?
© Getty images

Политическата съдба на отиващия си президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския след щурма на Капитолия във Вашингтон от негови заклети привърженици през изминалата седмица е обект на много дискусии и спорове в англоезичния световен печат, предаде БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 188


В Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, вече се подготвя официално обвинение - импийчмънт срещу президента, което според повечето вестници би трябвало да бъде гласувано още утре. Той ще бъде обвинен за подстрекателство към бунт, довело до безпрецедентното в американската история нападение срещу сградата на Конгреса с цел да бъде осуетена процедурата по утвърждаването на победата на демократа Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в президентските избори, която Тръмп безпочвено оспорва.


Според "Вашингтон пост" обаче самите демократи са разцепени по въпроса дали и доколко настоятелно да се върви към импийчмънт. Самият Байдън дава сигнали, че не иска да се тръгва по пътя на тази процедура, защото това ще разпали с нова сила политическите страсти в страната само 10 дни преди встъпването му в длъжност и ще отклони вниманието от приоритетите, с които той иска да започне президентския си мандат, отбелязва всекидневникът.


За различията между демократите по този въпрос пише и "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира един от най-влиятелните конгресмени демократи - Джеймс Клайбърн, че е възможно импийчмънтът да бъде гласуван в Камарата още утре, но да бъде забавено изпращането му в Сената, където трябва да се състои съдът срещу президента и решаващото гласуване. От това следва, че целта е да се избегне бърз ход на процедурата, която очевидно ще продължи и след изтичането на мандата на Тръмп.

Демократите признават, че е невъзможно цялата процедура по импийчмънт, включително съдебното дело над президента в Сената, да приключи преди той да напусне властта след 10 дни, посочва конгресменът. Огромното мнозинство от демократите в Камарата са единодушни, че президентът трябва да бъде импийчнат заради поведението си, но техните лидери все още търсят начин той да бъде наказан така, че да не се пречи на първите дни и седмици от мандата на Байдън чрез неизбежните партийни разпри в Сената, които ще му попречат да се заеме веднага с най-неотложните си задачи, отбелязва Клайбърн.

"Ние сме камара на народните представители, нека да свършим "народната" работа и да гласуваме за импийчмънт на този президент, а Сенатът по-късно да решава какво да прави с този импийчмънт", казва Клайбърн.


"Ню Йорк таймс" цитира и интервю на Клайбърн пред телевизия Си Ен Ен, в което той твърди, че председателката на Камарата Нанси Пелоси обмисля вариант да се гласува импийчмънт сега, но да се задържи изпращането на обвинението в Сената, вероятно след изтичането на първите 100 дни на Байдън като президент. Процесът в Сената не може да започне, без да бъдат получено конкретното съдържание на обвиненията срещу Тръмп. Клайбърн, който е влиятелен поддръжник на новия президент, също изразява подкрепа за тази идея.


Ръководството на демократите в Камарата е заседавало до късно в събота вечерта, обсъждайки как да се процедира по въпроса, като междувременно расте подкрепата сред редовите конгресмени от партията за импийчмънт на Тръмп. До вчера сутринта над 200 от тях (от общо 220) са подписали състава на обвинението, подготвен от двамата техни колети Джейми Раскин и Тед Лиу, съобщава "Ню Йорк таймс".


А лондонският в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че шансовете повторен импийчмънт на Тръмп да бъде подкрепен в Сената са слаби. Сенатори и от двете партии са заявили, че са против такъв ход, предлаган от Камарата.

Представят днес обвиненията, въз основа на които ще се иска импийчмънт на Тръмп
Макар че все повече сенатори републиканци осъждат действията на президента, довели до щурма на Капитолия миналата седмица, никой от тях не е потвърдил, че ще гласува той да бъде осъден за действията си. Някои от републиканците са казали, че не смятат импийчмънта за най-добрия начин да се потърси отговорност от Тръмп за неговите и тези на привържениците му деяния.


Вече двама сенатори републиканци призоваха Тръмп да подаде оставка като най-добър изход от създалата се ситуация. Сред тях бе и сенаторът Пат Туми, който изрази съмнение, че е възможно Сенатът да потвърди импийчмънта и да отстрани Тръмп в дните преди изтичането на мандата му, както и след това (със задна дата). Подобна позиция са изразили и някои сенатори демократи, отбелязва "Файненшъл таймс".


Вестникът пише, че щурмът на Капитолия е предизвикал разцепление в Републиканската партия между лоялистите на Тръмп и традиционните републиканци. Последните търсят начин да скъсат с политиката, наложена от президента. Вече няколко високопоставени членове на настоящата администрацията подадоха оставки, а влиятелни партийни дейци и членове на бивши републикански администрации призоваха срещу него да бъдат заведени други наказателни дела след оттеглянето му от Белия дом.


Най-новите в този критичен хор са бившият държавен секрета Колин Пауъл и холивудската звезда Арнолд Шварценегер, който е бивш губернатор на Калифорния. Всички водещи американски и британски вестници дават днес гласност на убийствените критики на Арни, който сравни погрома над Капитолия с "Кристалната нощ" в нацистка Германия през 1938 г., сложила началото на Холокоста и чудовищната политика на Хитлер за изтребване на евреите. Шварценегер, който е отдавнашен критик на Тръмп, пусна в Туитър собствен видеоклип, заклеймяващ действията на Тръмп и на неговите щурмоваци в сряда. За кратко време това видео събра над 10 млн. зрители, отбелязва "Ню Йорк таймс".


А "Вашингтон пост" публикува авторска статия на Дейвид Кендъл, който е бивш адвокат на президента Бил Клинтън и на бившата кандидат-президентка Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26. Той смята, че най-добрият начин да бъде заклеймен Тръмп в създалата се обстановка е той да бъде официално порицан от Конгреса за "жалките" си действия миналата седмица.


"За импийчмънт няма време", посочва той и добавя, че официално порицание от Конгреса успешно е било използвано срещу бивши действащи президенти. Това наистина е символичен акт, но "именно от това има нужда в този момент: незабавно двупартийно, силно, недвусмислено, неоспоримо и ясно осъждане на поведението на Тръмп, което следва да бъде окачествено като измяна както на неговите задължения като държавен глава, така и на основните правни принципи на нашата демократична република", подчертава видният юрист.


Възможни са различни пътища към постигането на този ефект, но само официалното порицание има реален шанс да постигне незабавен и сигурен успех, изтъква той. Според него използването на 25-ата поправка на конституцията като начин за отстраняване на президента поради негодност да изпълнява задълженията си не може да сработи, и то не само защото "безгръбначният" вицепрезидент и безучастното правителство (които по закон трябва да задвижат такава процедура) няма да се решат да го направят, посочва авторът. Най-малкото е спорно дали фрапантно незаконните действия на Тръмп представляват състав на такава "негодност", която въпросната поправка има предвид, отбелязва той и посочва предишни случаи в историята, при които тя е била използвана. Той смята, че поправката визира най-вече медицинска негодност на държавния глава да изпълнява задълженията си.


Той припомня и точните думи, с които президентът е поощрил щурма на Капитолия. Колкото и възмутителни да са те, чисто юридически те не могат да бъдат преценени като пряк призив към незаконно поведение, смята Кендъл.


Всички тези проблеми неизбежно ще възникнат при дебатите по импийчмънт в Сената и не само намаляват рязко шансовете Тръмп да бъде осъден и отстранен, а и олекотяват тържествеността на този акт, подчертава той. Затова, според него, макар и не достатъчно удовлетворяващ, един официален акт на двупартийно порицание на сегашния президент е най-ефективният начин да бъде наложена една бърза, ясна и солидна обществена санкция срещу поведението на Тръмп, подчертава той. Тя би била и конкретен тест за съзнанието на републиканците и доколко те недвусмислено осъждат едно антидемократично и неамериканско поведение, заключава той във "Вашингтон пост".


Друга позиция застъпва племенничката на Тръмп - Мери Тръмп, която е експерт психолог и неотдавна издаде остро критична книга за своя чичо, основана на нейните лични наблюдения върху неговото формиране като личност и особеностите на характера му. В интервю за британския седмичник "Обзървър", който е неделно издание на "Гардиън", тя казва: "Моят чичо е неуравновесен и трябва незабавно да бъде отстранен" от власт, защото може да нанесе още вреди на демокрацията в САЩ. "Той знае, че е в отчаяно положение и затова е готов да изгаря всичко, да сее още и още хаос и разделение, и като се смъква надолу, иска да повлече всички нас заедно с него", отбелязва Мери Тръмп в "Обзървър".

Novini.bg
4257 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
родна реч:

2021.01.11 | 12:57

6
.../Тръмп/ да бъде импичнат... - Що ли са толкова скудоумни авторите в сайта?!
щото

2021.01.11 | 13:00

7
правят асоциаци с диалектното КАПИЧВАМ /събарям/. От там идва и ИМПИЧВАМ...

2021.01.11 | 10:40

2
Запалването на Райхстага е инсценирано от нацистите за започване на гонения срущу политическите им противници, навлизането в Капитола от кой ли е инсценирано?
анонимен

2021.01.11 | 11:29

5
Навлизането в Капитолия не е работа на Тръмп, а на неговите противници. Явно много се рови там, където не трябва и сега му отмъщават. ГОСПОД да пази света, когато дойде новият - третата световна война идва.
народен глас

2021.01.11 | 11:29

4
Отдавна трябваше да го изгонят тоя , а сега за кога той след една седмица си отива
стига

2021.01.11 | 10:27

1
стига глупости. тази процедура трае месеци. а той има още 10 дена. цялата работа е да го опозорят и да го изгонят като помияр. тези които ще дойдат след него ще ни разкажат играта. ислямисти и гей паради са им най висшите ценности

2021.01.11 | 10:58

3
От къде взимаш тревата?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини