Демократи планират импийчмънт на Тръмп идната седмица

  • 08 януари 2021 18:22

  • 659
  • 2
Демократи планират импийчмънт на Тръмп идната седмица
© Getty Images/Guliver

Още другата седмица в долната камара на американския Конгрес може да се състои вот за импийчмънт на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, съобщиха демократи конгресмени.

На фона на призивите да бъде отстранен предсрочно от поста президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призна поражението си на президентския вот и обеща да предаде мирно властта на избрания за нов държавен глава Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в след по-малко от две седмици.

Във видеообръщение Тръмп увери, че ще бъде потърсена отговорност от тези, които са нарушили закона при нахлуването в сградата на американския Конгрес по-рано тази седмица.

Обръщението на президента показва смяна на тона след един от най-мрачните дни в американската история и на фона на разговори за отстраняването му от власт. Тръмп бе умерен за изхода от изборите, ангажира да работи за мирно предаване на властта и бе категоричен в осъждане на случилото се. 

Щурмът на Капитолия, при който загинаха петима души, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си. 

Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва как във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат. 

Стигна се до подаване на оставки в кабинета, заради риториката на Тръмп, за която се смята, че е помогнала за подстрекаването на щурма. Кабинета напускат двамата министри - на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос. 

Могат ли да изгонят Тръмп?

Междувременно все повече въпроси изникват за провала при опитите на органите на реда да предотвратят нахлуването в Конгреса. Появиха се и въпроси как полицията би реагирала ако протестиращите бяха в по-голямата си част афроамериканци. По време на демонстрации за гражданската права миналата година бе използвана сила в огромен мащаб.

От Белия дом осъдиха насилието при нахлуването в Конгреса и заявиха, че тези, които са извършили нарушения, трябва да бъдат преследвани с цялата сила на закона.

Ръководителят на Пентагона Кристофър Милър също осъди насилието и заяви, че Министерството на отбраната ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
659 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2021.01.08 | 19:23

2
Дойде с ПОЗОР и си отива с позор..Най голямата му грешка беше че се опита да удари ИРАН и уби с дрон по най страхливия начин един велик човек и Генерал на ИРАН.Беше поредната американска марионетка в ръцете на ИЗРАЕЛ и световното еврейско банкерство....Проблема е не че този КЛОУН и палячо си отива..а че идват други ТЕРОРИСТИ ,леви ЦИОНИСТИ доказани изконни подметки на световния ЦИОНИЗЪМ и ЕВРЕЙСТВО...Америка вече е извън всички параграфи...Редно е целия свят да нанесе всички всевъзможни санкции към Америка и ако е нужно целия свят да нанесе Удар срещу америка...Тази кочина от педофили трябва да бъде заличена
къв

2021.01.08 | 19:08

1
къв импийчмънт бе да ги е@а. той напуска след 10 дни. гаврят се тия леви педали

Добави коментар

Водещи новини