Развързаха ръцете на Джо Байдън - вече всичко е изгубено за Русия

  • 07 януари 2021 12:15

  • 2542
  • 17
Развързаха ръцете на Джо Байдън - вече всичко е изгубено за Русия
© Getty images

Да кажеш, че новата година започва зле за Тръмп и републиканците, е все едно да не кажеш нищо. В самото начало гръмна скандал, щом президентът на САЩ се обади на секретаря на щата Джорджия Брад Рафънспъргър - американският лидер уж се опитал да притисне местния служител, за да отмени победата на Байдън в този щат. Скандалът обаче бе просто цвете пред истинския проблем за републиканците - последвалото им поражение и в двете надпревари за Сената. Нещо невероятно само допреди два месеца, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 188


Откакто следя избори, почти неизменно виждам една и съща тенденция: побеждава онзи, чиито привърженици изпитват повече ентусиазъм. Не са толкова важни силовите пасианси и традиционните симпатии - ако изборите са честни, най-често печели кандидатът, успял да нахъса своята аудитория.


Точно както преди четири години стигна до победа Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Новият ярък популист накара да повярват в него хора, десетки години пренебрегвали изборите. Тръмп хвърли предизвикателство на статуквото, на "вашингтонското блато" - и хората повярваха в това. Победата на Тръмп стана мечта за тях. Какво можеше да изправи насреща Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 с изкуствено създадения си имидж на борец с патриархалните стереотипи? Срещу какво да воюва един действащ държавен секретар? Да вдъхновява хората за борба - но с какво? Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 дори бе живяла в Белия дом, когато привържениците й още са били в пелени.


Днес, четири години по-късно, Тръмп не е с изтекъл срок на годност - макар и победен, президентът си остава популярен политик. Хванали "влака на Тръмп", мнозина републиканци стигнаха до Конгреса. Точно това не дава възможност да определим изборите през 2020 г. за явна победа на демократите - каква ти победа, щом изгубихте десетина места в Конгреса и не изхвърлихте републиканците от Сената?

Доналд Тръмп обеща: Ще предаде властта според правилата


Нещата със Сената обаче излязоха не толкова очевидни: още през януари демократите сензационно спечелиха и двете сенатски надпревари в Джорджия и се изравниха по брой места с републиканците. При това положение решаващият глас остава за вицепрезидента - демократката Камала Харис.


Използвам думата "сензационно" по-скоро с оглед на историческия опит, отколкото заради днешната ситуация. Либералите не са печелили сенатска надпревара в Джорджия от две десетилетия - а и преди това за победа в "Прасковения щат" можеха да мислят само консервативните "южни" демократи. И ето ги либералите с две победи наведнъж, нищо че партията на избрания президент традиционно се представя зле на частични избори. Демократическата партия бе подпомогната от споменатия вече фактор - ентусиазма. Симпатизантите им усетиха, че имат шанс да направят нещо невероятно - "да преобърнат" консервативна Джорджия, дарявайки на Байдън възможността да управлява, без да се озърта към един опозиционен Сенат.


В случая с Републиканската партия обаче не ставаше и дума за ентусиазъм - част от хората й вярваха, че изборите са фалшифицирани, и то в същия този щат. Други бяха убедени в обратното и виждаха в исканията на Тръмп истинска истерия. Половинчатата позиция на самите сенатори Дейвид Пердю и Кели Лофлър също не будеше симпатии към тях в който да било лагер.


На този фон демократите успяха да направят невъзможното възможно. Спечелиха, макар и с минимална преднина, и двете надпревари, получавайки контрол върху цялата властова вертикала. Какви може да са последиците? Всъщност е много трудно да се прогнозира. Някои демократи злорадно обещават да приемат закони, които никога вече да не допуснат републиканците до властта - било чрез масово даване на американско гражданство, било чрез премахване на системата с електори.


Демократите безспорно искат да прокарат тези реформи, но все още има някои спънки. Първо, Върховният съд на САЩ си е на мястото - той може да обяви за незаконна и да спре всяка инициатива на Байдън. Консерваторите все още държат шест от деветте места в него и в близко време съотношението надали ще се промени.


Второ, не е съвсем правилно Сенатът да се разглежда като единен организъм. Опозиционната партия обикновено гласува като сплотен блок, но партията на изпълнителната власт понякога се разцепва. По-рано това бе главоболие за Тръмп, чиито решения срещаха противодействието на умерените републиканци, но сега с подобен проблем ще се сблъска Байдън - защото протестът на който да било сенатор демократ от общо 50-те ще погребе дълга, къртовска законотворческа работа.


И тук на сцената излиза персонаж с име, непознато на широката публика. Това е сенаторът от Западна Вирджиния Джо Менчин - единственият оцелял "южен" демократ в горната камара на Конгреса. Миналата година Джо Менчин по-често гласуваше за инициативите на Тръмп, отколкото против него. Освен Менчин има и други политици, способни да си менят мненията, но в близките две години именно този сенатор ще е мерило за адекватност в американския живот.


Самият Менчин вече заяви, че ще гласува категорично против "смахнати работи" - недвусмислен намек за идеята за разоръжаване на полицията и разширяване на Върховния съд, за да не пречи той да се реализира дневният ред на прогресистите. Какви други неща смята за "смахнати" Менчин, само той си знае. Демократите обаче със сигурност ще трябва да сложат настрана най-смелите си проекти - поне засега.

Колкото до американско-руските отношения, промяната в баланса едва ли ще ги засегне. Въпросът за санкциите срещу Русия отдавна вече не подлежи на дискусии. И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск. Положението с газопровода "Северен поток" и общите отношения с Русия надали ще бъдат повлияни от каквито и да било избори - поне в близките години.

Novini.bg
2542 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2021.01.07 | 13:58

7
С КАКВО ТОЧНО Е ЗАПЛАШЕНА РУСИЯ СЛЕД КАТО В САЩ ДЕМОКРАТИЧНАТА ОХРАНА ЗАПОЧНА ДА ЗАСТРЕЛВА АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ПАТРИОТИ?
Бобо

2021.01.10 | 12:12

17
дано да ти дойдат такива патриоти в къщи
до този отгоре

2021.01.07 | 14:33

12
Болен мозък! Да наричаш тези хулигани "военни патриоти", значи си за лечение!

2021.01.07 | 14:22

9
КО КАЗА?!

2021.01.10 | 07:36

16
Що за нефелно заглавие? Алоуу списвачите. Какво общо има Русия със статията? Или просто за да се прочете? Гиди некадърници, такива.
Росен

2021.01.07 | 14:35

13
Не се радвайте, че на някой са му дали правомощия да прави каквото си иска спрямо Русия, а пазете мира. Най- ценните човешки качество е свободата, живота и мира.

2021.01.09 | 02:33

15
Доганова хватка,като види зора и веднага се заиграва със етническият мир.Боклуци мръсни.
Истината

2021.01.07 | 16:55

14
В България е еднопартийна системата също!!!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.01.07 | 14:28

11
Сорос няма да живее още дълго. Краят на пeдepacтката му идеология приближава.
щатите изметоха бо клука

2021.01.07 | 13:46

6
да видим българаните какво ще направят с мутрата.

2021.01.07 | 14:24

10
Радев върви по същия шизофреничен модел. Подготвя отдавна почвата, че изборите щели да се фалшифизират. А той как спечели?.....

2021.01.07 | 14:07

8
какво общо има русия , ако на байдън не му става , пак ли русия ще е виновна .
BRAVO

2021.01.07 | 13:22

5
тоя куку да се маха

2021.01.07 | 13:18

4
Изумяват ме с неграмотността си списвачите в новини! Толкова много словесна полюция .... и нищо общо със заглавието!!! Русия е спомената едва в последния абзац, и то с твърдението че абсолютно нищо не се променя за нея!!!!!!!!
войната

2021.01.07 | 13:05

1
войната се завръща. тия дето се смееха на бай дончо, ще плачат за него. тия демократи пак ще запалят войни по целия свят. бай дони се опита да ги погасява.

2021.01.07 | 13:06

3
абсолютно вярно !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини