Измамни схеми обещават ваксини срещу коронавируса срещу над 100 долара

  • 05 януари 2021 17:17

  • 636
  • 0
Измамни схеми обещават ваксини срещу коронавируса срещу над 100 долара
© Getty Images

Милиони хора по света, чакат своя ред, за да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Техният ред може да дойде след месеци. Ето защо в интернет вече се появиха схеми за примамване на чакащите да платят известна сума, за да получат предполагаема ваксина до няколко дни, предадоха БТА и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Измамните съобщения са разпращани чрез имейл или чрез приложенията за чат. Твърди се, че доставките на ваксина се правят за броени дни. Някои от измамните схеми обещавали включване в предполагаеми тайни списъци за ранен достъп до ваксините. Европейски и американски правителствени представители предупреждават, че при подобни схеми се крадат пари и лични данни.

Проучване на Ройтерс във форуми и сайтове в тъмната мрежа или в приложението Телеграм е показало наличието на седем различни оферти за осигуряване на ваксини срещу коронавируса.

Така например във форума Агарта в тъмната мрежа фалшиви ваксини срещу коронавируса се предлагали редом с кокаин и опиоидните вещества, фалшиви пари с високо качество, огнестрелни оръжия и ваучери за подаръци. Там постове показвали снимки на шишенцата с ваксини, които се предлагали на цена от 500 до 1000 долара или за еквивалента им в биткойни. В друг сайт за търговия в тъмната мрежа продавач, който твърдял, че е от Научния институт в китайския град Ухан, предлагал ваксина срещу коронавируса в замяна на дарение и искал от купувачите да предоставят информация за предишните си заболявания.

В приложението Телеграм в няколко канала се предлагали предполагаеми ваксини на Модерна, Пфайзер/Бионтех и АстраЗенека/Оксфорд срещу суми от 180, 150 и 110 долара. Там в отговор на въпрос как се доставят ваксините, се казвало, че те се транспортират в пакети с регулируема температура или с лед. Доставките се правели до няколко дни, а за доставки през нощта цената се увеличавала.

САЩ досега използват две разрешени ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на Модерна. В страната досега са ваксинирани едва 4,5 милиона души, а прогнозите бяха за ваксинирани до 20 милиона души до края на миналата година. Великобритания досега разреши две ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на АстраЗенека/Оксфорд, а ЕС е одобрил само една ваксина досега - Пфайзер/Бионтех, припомня Ройтерс.

От компанията Пфайзер предупреждават хората никога да не се опитват да си осигурят ваксина онлайн, защото нито една не се предлага по интернет. Ваксините се поставят само в сертифицирани центрове или от сертифицирани доставчици. Засега Модерна и АстраЗенека не са коментирали информациите за измамните схеми.

Американските власти пък призоваха хората да съобщят за всякакви измамни схеми за доставка на ваксини, в това число и за онлайн реклами на ваксини или за хора, които искат пари на ръка за осигуряване на ваксина.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини