Апелативен съд в САЩ отхвърли искане на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на Байдън

  • 03 януари 2021 07:49

  • 1300
  • 2
Апелативен съд в САЩ отхвърли искане на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на Байдън
© Getty Images/Guliver

Федерален апелативен съд отхвърли искането на конгресмен от републиканците да бъде позволено на вицепрезидента Майк Пенс да отмени победата на президентските избори от 3 ноември на Джо Байдън в полза на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

В кратките мотиви за решението си тричленният състав на съда потвърди решението на федерален съдия от петък искът на Луи Гомърт, републиканец от Камарата на представителите на Конгреса, да не бъде удовлетворен. Според Гомърт Пенс има право да обяви победата на Байдън за недействителна, когато в сряда Конгресът се събере да утвърди резултатите.

Тръмп, който също е републиканец, отказа да признае победата на Байдън, твърдейки без доказателства, че победата му се дължи на масови измами. Десетки представители на изборните власти и съдии от цялата страна отхвърлиха твърденията на Тръмп.

Тръмп почти призна, че е загубил изборите

Според американската система президентът се определя от Избирателната колегия, в която отделните щати и окръг Колумбия имат право на определен брой електорски гласове въз основа на представителството си в Конгреса.

Байдън, който спечели народния вот с над 7 милиона гласа разлика, надделя в Избирателната колегия с 306 срещу 232 гласа.

Американските закони изискват на 6 януари Конгресът официално да преброи електорските гласове от колегията.

Гомърт, републиканец от Тексас и лоялен привърженик на Тръмп, подаде иска заедно с републиканци електори (членове на Избирателната колегия) от Аризона с мотива, че Пенс като председател на Сената има право да отменя електорски гласове.

Тръмп призова привържениците си на митинг във Вашингтон на 6 януари

Но според окръжен съдия Джереми Кернодъл - самият който е назначен от Тръмп - постанови в петък, че ищците нямат основание за иска си, защото не се претърпели лична вреда.

Съдиите от апелативния съд, всеки от които също е назначен от Тръмп, се съгласиха с това. Министерството на правосъдието, което представлява Пенс, беше против иска.

Някои конгресмени републиканци заявиха, че ще се противопоставят на преброяването на гласовете, макар и опитът им да изглежда без никакви шансове да промени развръзката. Вчера сенатор Тед Круз обяви, че група от 11 сенатори ще оспорят резултата на Байдън в Избирателната колегия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.03 | 11:12

2
БОРБАТА СЪС СЪВЕТСКОТО ВЛИЯНИЕ И ЛЕВИТЕ Е ТРУДНА. УСПЕХ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ!
ОТ мангали

2021.01.03 | 10:08

1
кво друго????

Добави коментар

Водещи новини