Тръмп призова привържениците си на митинг във Вашингтон на 6 януари

  • 29 декември 2020 07:14

  • 916
  • 3
Тръмп призова привържениците си на митинг във Вашингтон на 6 януари
© getty images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призова привържениците си да се съберат на 6 януари във Вашингтон в последен опит да окажат натиск върху Конгреса, за да не утвърди той победата на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в на президентските избори, предаде Франс прес.

Хиляди демонстранти са очаквани в американската столица на тази дата, за да изразят подкрепа за отиващия си президент и неговите обвинения за масивни изборни измами вота на 3 ноември. Очаква се тогава да дойдат и членове на крайнодясната милиция "Прауд бойс". Те участваха в подобен протест и на 12 декември, но той се изроди и няколко души бяха намушкани, а десетки - арестувани.

През уикенда Тръмп на няколко пъти пусна туитове, за да подтикне привържениците си да участват в митинга, наричайки изборите "най-голямата измама в историята на нашата нация".

Тръмп подписа федералния бюджет и пакета с мерки за стимулиране на икономиката

На 6 януари вицепрезидентът Майк ПенсМайк ПенсМайкъл Ричард "Майк" Пенс е настоящият вицепрезидент на САЩ и трябва да ръководи сесия на Конгреса, на която да бъдат утвърдени резултатите от гласуването на делегатите от всеки американски щати в Избирателната колегия, състояло се на 14 декември. Тогава Байдън получи 306 гласа, а Тръмп 232. Процедурата в Конгреса както обичайно се очаква да е формалност. Но Тръмп и неговите привърженици се опитват на принудят Пенс да отхвърли утвърдените изборни резултати от щатите, в които победи Байдън и това му донесе повече гласове в Избирателната колегия. Пенс обаче няма правомощия, за да направи подобно нещо, според юристи.

Поради липсата на доказателства, приведени в подкрепа на обвиненията за изборни измами, петдесетината жалби, внесени от съюзници на Тръмп в САЩ, бяха почти всички отхвърлени от съда или пък жалбовносителите се отказаха от по-нататъшни действия по тях.

Последвайте канала на

Novini.bg
916 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Марина

2020.12.29 | 09:05

1
отиваш си дедо.Довиждане
Моля

2021.01.02 | 06:47

3
няма млад или стар ,когато се бориш за истината!
тръмпи

2020.12.29 | 11:23

2
тръмпи, защо не се обаси на баце и на цецо да ти обяснят как се правят избори.

Добави коментар

Водещи новини