Безработицата в САЩ през ноември падна до 6,7%

Американската икономика генерира през ноември "едва" 245 хиляди работни места, докато нивото на безработица падна рязко до 6,7%, показват данни на Министерството на труда, предаде БНР.

Неселскостоопанските работни места се увеличиха през миналия месец със скромните 245 хиляди при очаквания за около 460 хиляди и след като през октомври бяха разкрити 610 хиляди нови работни места (низходяща ревизия от 638 хиляди). Това е най-слабия растеж на трудовата заетост в САЩ от шест месеца насам (от месец май) и е ясно доказателство за негативното въздействие на втората вълна на коронавирусната пандемия в страната, което заедно с липсата на допълнителни държавни помощи заплашва да попречи на икономическото възстановяване от пролетната COVID рецесията.

Спад на безработицата в САЩ

Трябва да се има предвид, че внимателно следеният доклад за заетостта обхваща само първите две седмици на ноември, когато започна настоящата нова силна вълна от коронавирусни инфекции. В рамките на ноември случаите на новозаразени с COVID-19, на хоспитализациите (вече над 100 хиляди) и на смъртността отбелязаха резкия повишение, което накара някои икономисти да предвидят спад в заетостта през месеците декември или януари, тъй като все повече американски юрисдикции започнаха да налагат ограничения на бизнеса, а потребителите започнаха да избягват претъпкани места като ресторанти и места в сферата на услугите.

В същото време нивото на безработица се понижи по-силно от очакваното до 6,7% от 6,9% през октомври и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-сдържано понижение до 6,8 на сто. Въпреки това нивото на безработица все още е двойно по-високо от предпандемичното най-ниско ниво от 3,5%.

Трябва също така да се има предвид, че трайният спад на нивото на безработица през последните месеци от априлския пик от 14,7% включва и хора, които погрешно се класифицират като "трудово заети, но отсъстващи от работа" заради коронавирусната криза и хора, работещи на непълно работно време по различни икономически причини. Частният сектор генерира през ноември 344 хиляди нови работни места, като в същото време бяха съкратени близо 100 хиляди работни места в публичния сектор. Голяма част от съкращенията в държавния сектор са свързани с преброяването в САЩ през 2021 г., което беше отменено заради пандемията.

След края на първата вълна на коронавирусната пандемия бяха възстановени 12,3 млн. работни места, което е малко над половината съкратени над 22 млн. американци през тази пролет, като броят на безработните американци през ноември достигна 10,7 милиона спрямо 5,8 милиона през февруари - точно преди началото на коронавирусната пандемия. 21,8% от заетите лица в САЩ са работили през ноември от вкъщи спрямо 21,2% през октомври.

Междувременно 14,8 милиона души съобщиха, че не са в състояние да работят, тъй като работодателят им е затворил или загубил бизнес поради пандемията, като техният брой е непроменен спрямо октомври. От тях 13,7% са получили поне някакво форма заплащане от техните работодатели. Около 3,9 милиона от лицата, които не бяха включени в работната сила през ноември, бяха възпрепятствани да търсят работа поради пандемията, спрямо 3,6 милиона през октомври.

Като цяло днешните слаби данни сякаш потвърждават опасенията на някои икономисти и анализатори, че следващите едно или две тримесечия икономиката на САЩ може рязко да забави растежа или дори отново да се свие, преди да последна силен отскок на по-късен етап през 2021 г.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет