Разследват корупционна схема за помилване от президента в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаема корупционна схема, в която "значително политическо дарение" се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда. Това личи от съдебни документи, огласени вчера от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон, предадоха ДПА и АП.

В силно редактираното досие от 20 страници от август т.г. липсват имената на заподозрените участници в схемата. Но в него се посочва, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление, предава БТА.

Министерството на правосъдието на САЩ оттегли обвиненията си срещу Майкъл Флин

Правосъдното министерство смята, че две лица са действали в "тайна лобистка схема", която е целяла да убеди висши служители в Белия дом да издействат помилване, без тази лица да са регистрирани като лобисти. Съдията Хоуъл е трябвало да прегледа няколко терабайта данни от 50 цифрови устройства, вкл. айфони, айпади и харддискове, иззети от правоохранителните органи в хода на разследването.

Новината идва дни, след като президентът Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руски представители.

Тръмп помилва бившия си съветник Майкъл Флин

Нито един правителствен служител не е "предмет или мишена" в разследването в САЩ за предполгаемата схема за парични дарения за Белия дом в замяна на помилване от президента на осъдени лица. Това заяви снощи пожелал анонимност източник от правосъдното ведомство, цитиран от Ройтерс и АП.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет