Компанията "Модерна" кандидатства за одобрение на ваксината си в САЩ

Американската компания "Модерна" е кандидатствала в понеделник за спешно одобрение на ваксината си срещу Ковид-19 в Американската агенция по храните и лекарствата, предаде агенция Ройтерс, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18852

От "Модерна" съобщиха, че пълните резултати от последната фаза на изследванията са показали 94,1 процента ефективност на ваксината, без сериозни притеснения за безопасността й.

Компанията възнамерява да кандидатства за одобрение и в Европа.

"Модерна" обяви, че ваксината й е показала ефективност в различните възрасти, раси, етноси и полове, както и 100 процента успех в предотвратяването на тежки случаи на болестта, която отне живота на близо 1,5 милиона души.

Заседанието на американския регулатор, на което ще бъде разгледана молбата за регистрация на ваксината на "Модерна", е насрочено на 17 декември. В заседанието ще участват американски учени и експерти в областта на здравеопазването и то ще се предава на живо, допълва агенция ТАСС.

Съветник на Тръмп в борбата с коронавируса подаде оставка

Американската администрация отпусна на "Модерна" 486 милиона долара за разработването на ваксина срещу Ковид-19. На фармацевтичната компания "Джонсън & Джонсън" бяха отпуснати 456 милиона долара, на "АстраЗенека", която разработва ваксина съвместно с учени от Оксфордския университет, бяха отпуснати 1,2 милиарда долара. Със създаване на ваксина срещу новия коронавирус в САЩ се занимават и компаниите "Мерк" и "Пфайзър", като последната също подаде молба за одобрение в Американската агенция по храните и лекарствата. Американската администрация е вложила в тези проекти общо 12 милиарда долара, отбелязва ТАСС.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18852

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет