Денят на благодарността може да е успех или провал за мерки срещу COVID-19 в САЩ

Ако имате приятели в Пенсилвания, при общуване с тях трябва да носите маска, както и вашите приятели. Това е правилото, но Барб Честнът няма намерение да го следва, пише АП.

"Никой няма да ми казва какво мога и какво не мога да правя в своя собствен дом" казва 60-годишната Честнът от Шипънсбърг. "Те не ми плащат сметките и няма да ми казват какво да правя", добавя тя.

Губернатори и кметове се борят с излязлата от контрол пандемия и разпореждат задължително носене на маски и налагат ограничения върху събиранията на закрито, за които се твърди, че засилват разпространяването на коронавируса. Но въпреки че тези мерки носят тежестта на закона, те на практика не подлежат на контрол и властите разчитат на доброволното им спазване.

Желая им успех.

Санитарните власти на САЩ препоръчаха на американците да не пътуват за Деня на благодарността

Докато мнозина несъмнено се вслушват в съветите на здравните служби и стесняват плановете си за Деня на благодарността, избягват събирания, носят маски, когато са около хора, които не живеят с тях, неизбежно е да има част от населението, която отхвърля новите щатски и местни ограничения и въпреки всичко се социализира. Експерти казват, че това може да подложи на голям стрес претоварените болници и да доведе до още по-голям ръст на заболелите и починалите през празниците.

"Когато това започна в началото на март, не гледахме към Деня на благодарност и Рождество и нямахме такова количество заболели като сега. И според мен това е голямото опасение през следващите няколко седмици", казва д-р Дейвид Рубин, директор на политическия департамент към Детската болница във Филаделфия. Той определя като "крайно висок" риска от Деня на благодарността. "Мисля, че има много съпротива тук", казва Рубин. "Не мога да предполагам какво ще правят хората, но мога да кажа, че тук донякъде няма колективно съгласие, а нещо като неразбиране на въздействието от самите мерки", добавя той.

В страната има средно на ден по 165 хиляди нови случая с вируса, увеличение с над 70 процента за две седмици според данни на университета "Джонс Хопкинс". Броят на хоспитализациите, починалите и положителните тестове също рязко са се увеличили, докато страната се доближава до Деня на благодарността. В отговор властите налагат ограничения, които с някои изключения се доближават до разпорежданията да се стои вкъщи и да се затварят бизнеси, каквито видяхме през пролетта.

Заради COVID-19: Властите в Чикаго призоваха жителите от понеделник да си стоят вкъщи

Юта и Върмонт са забранили всички социални събирания. Същото са направили местните власти във Филаделфия и в окръг Дейн в Уисконсин. В Кентъки е разрешено събиране на до осем човека от две домакинства; в Орегон броят е ограничен до шест. В Калифорния е наложен нощен полицейски час. Повечето щати изискват носене на маски, вкл. и в тези с губернатори от Републиканската партия, които дълго се съпротивляваха срещу това. Високопоставени представители на федералните здравни институции приканват американците да се въздържат от пътувания за Деня на благодарността. По данни на Администрацията за безопасност на транспорта в неделя през летищата в САЩ са преминали над един милион души - най-големият брой от началото на пандемията.

Някои хора подценяват риска за себе си и за своите приятели и роднини, казва Барух Фишхоф, психолог в университета "Карнеги-Мелън" и автор на анализи и изявление за риска от Ковид-19. Едни се съмняват в това, което представителите на здравните служби им казват за вируса, а други просто са безотговорни. Фишхоф казва, че липсата на съгласувана национална стратегия за пандемията, скърпените и наглед произволните ограничения на щатско и местно ниво, а също неефективните, политизираните и противоречивите послания на здравните органи подсилват объркването и недоверието.

Тръмп спази традицията и помилва две пуйки

В окръг Йорк, Пенсилвания, 51-годишната продавачка Кори Джес даде миналата седмица положителен тест. След като дълго е била скептична за маските, нейното лично преживяване с Ковид-19 променя в един аспект мнението й. Тя казва, че е правилно да се носят маски, когато обстоятелствата го налагат, но все още не харесва идеята властите да й нареждат. "Толкова съм раздвоена. Харесва ми, че хората са борят за своята свобода, но разбирам защо хората носят маски", казва тя.

В северната част на щата Ню Йорк някои шерифи казват, че нямат намерение да следят за изпълнението на заповедта на демократа губернатор Андрю Куомо, която ограничава до 10 души частните събирания. "Няма нужда да криете автомобилите си и да се промъквате скришом, когато се опитвате да се съберете със семейството си. Няма да хабим ограничените си ресурси, за да вземаме заповеди за обиск и да броим колко души ядат пуйката във вашата къща", казва шерифът на окръг Медисън Тод Худ в пост във "Фейсбук". Той насърчава хората да използват здравия си смисъл, за да се опазят.

Ким Колинс е сред хората, решили да стеснят честването на Деня на благодарността. В обичайна година Колинс би имала до 20 човека в дома си в Саут Ориндж, Ню Джърси. Тази година нейното голямо семейство ще стои настрана. "На съпруга ми е много тежко, че майка му, която живее сама, няма да бъде с нас", каза тя.

Колин обаче не е оптимистка, че други ща бъдат толкова предпазливи. По думите й хората преминават през "душевна гимнастика", за да оправдаят събиранията за празниците, допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет