Байдън обяви свой експертен екип за борба с коронавируса

  • 09 ноември 2020 16:52

  • 737
  • 2
Байдън обяви свой експертен екип за борба с коронавируса
© Getty Images/Guliver

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви създаването на екип от медицински експерти с цел планиране на неговите действия срещу коронавируса, предаде ДПА.

Преходният консултативен съвет по въпросите на COVID-19 ще ръководи приготовленията за федералния отговор на Байдън на коронавирусната пандемия, докато той заеме президентския пост през януари, се казва в изявление.

"Справянето с пандемията от коронавируса ще бъде една от най-важните битки, с които ще се сблъска нашето правителство, а аз ще бъде информиран от науката и експертите", заяви Байдън. "Консултативният съвет ще ми помогне да формирам подхода си за овладяване на рязкото увеличение на регистрираните случаи на заразяване, като гарантира, че ваксините са безопасни, ефикасни и се разпределят ефективно, справедливо и безплатно и като предпазва рисковите групи от населението", добави Байдън.

Съветът ще бъде съставен от учени и експерти по обществено здравеопазване и ще бъде ръководен от лекарите Дейвид Кеслър, Вивек Мърти и Марсела Нунес-Смит. Мърти е бивш главен хирург на САЩ, Кеслър е бивш комисар от Агенцията по храните и лекарствата, а Нунес-Смит е професор и изследовател от Йейл, посочва Асошиейтед прес.

СЗО призова да не си затваряме очите пред пандемията от COVID-19, въпреки умората

Сред по-известните имена от екипа е Рик Брайт, експерт по ваксините и бивш ръководител на Агенцията за модерни изследвания и развойна дейност в биомедицината (Biomedical Advanced Research and Development Authority). Брайт подаде жалба за нередности, твърдейки, че е бил понижен в длъжност, защото се е противопоставил на политически натиск да позволи масова употреба на хидроксихлорохин - лекарство срещу малария, лансирано от президента Доналд Тръмп като лечение срещу COVID-19.

С 9,9 милиона случая САЩ са на първо място в света по заразени с коронавирус според данните на Университета "Джонс Хопкинс". Щатите са и с най-големия брой починали от усложнения от заразата с вируса (237 000).

Байдън редовно критикуваше остро президента Доналд Тръмп за действията на сегашното правителство по отношение на кризата. Докато Байдън планира прехода в президентската институция, Тръмп все още отказва да признае изборите и заведе редица дела срещу резултатите от тях. Анализаторите са скептични, че съдебното оспорване на президента е в състояние да повлияе по какъвто и да било значим начин на изхода от изборите и няма и индикации за масови изборни манипулации, каквито Тръмп твърди, че стоят в основата на изборната му загуба, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.09 | 20:30

2
Хахахаха тоя дъртофелник май наистина се взима за Президент на САЩ. Не е за вярване. Никой не го е обявил още за такъв. Противна мижитурка, педофил и изобщо стар извратеняк.

2020.11.09 | 20:25

1
РЕПТИЛ

Добави коментар

Водещи новини